WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Ankeveense Belg!
Ankeveen, di 5 april 2011

De markt in Ankeveen is verrijkt met een kraam met Belgische bonbons, noga en Engelse drop.

Bij het lezen van onderstaand bericht liep het water de WWK redactie door de mond... Belgische bonbons, frambozennoga, Engelse drop.

ingezonden bericht

Nieuwe ondernemer op Ankeveense markt

Trots wappert er een Belgische vlag aan de kraam op de markt in Ankeveen. Het zal toch geen Belg zijn die hier tussen de Hollandse ondernemers in probeert zijn waren aan de man te brengen? Het moet niet gekker worden.

Navraag leert echter dat het hier gaat om Eric Zonneveld, en hij komt uit Kaatsheuvel. Maar hoe komt deze man dan in Ankeveen terecht?
Het antwoord is even simpel als verrassend: hij is er geboren! Zijn vader was destijds een soort van boswachter in deze contreien, maar hij kon niet zwemmen, en dat was toch wel een belemmering in dit waterrijke gebied. In Brabant was meer bos, en veel minder water, dus de keuze was snel gemaakt, en Eric verhuisde mee. Dat was in 1975.

Ondertussen kwam hij toch nog regelmatig hier op bezoek bij familie, en zag op een gegeven moment in een weiland een bord staan, dat er in Ankeveen elke zaterdag een markt is. Marktondernemer, dat leek hem wel wat.
Eric heeft vroeger het diploma Middelbare Detailhandelsschool , richting levensmiddelen, behaald, maar er eigenlijk nooit iets mee gedaan. Hier lag een kans. Hij ging zich informeren, en kwam er al snel achter dat je met food op een markt een veel betere omzet kunt genereren dan in de non-food.
Een vriend van Eric had een groothandel in Belgische bonbons, en zo kan het gebeuren dat de Ankeveense markt  sinds oktober 2010 een kraam heeft met Belgische bonbons.

Ankeveen is Eric’s eerste markt. Omdat er ook een kraam is met noten en aanverwante producten, leek het verstandig om, evenals de notenkraam, elke veertien dagen te komen, en dan niet tegelijk. In het begin moesten de Ankeveners duidelijk wennen aan de omschakeling van noten naar zoetwaren en andersom. Nu gaat dat prima.

Eric heeft het meteen flink aangepakt, en stond aanvankelijk met 36 soorten bonbons op de markt. Een behoorlijke sortering. Echter, met het warme weer in aantocht, en zonder koeling in de kraam, lijkt het verstandiger om de sortering terug te brengen naar 15-20 soorten. Klanten hoeven echter niet mis te grijpen, want Eric levert ook op bestelling , en als het moet in maar liefst 52 soorten.
De bonbons zijn standaard bonbons, van de beroemde Belgische kwaliteit. Ze staan mooi gepresenteerd in kartonnen doosjes, en worden in feestelijke doosjes met strik geleverd, of in een keurig zakje, als het voor jezelf is. Nieuw zijn de stroopwafelrotsjes. Ze lijken op de bekende pindarotsjes, maar dan met een stroopwafeltje van binnen. Ziet er heerlijk uit.

Sinds enkele weken heeft Eric zijn assortiment uitgebreid met snoep, en dit is een topper gebleken. In de begindagen van de markt waren er ook al snoepverkopers, die een kraam van 8 meter hadden. Volgens Eric is dat veel te veel. Met 2 meter snoep is er weliswaar minder keuze, maar dat maakt het voor de klanten wel makkelijker kiezen, en het verhoogt de omzet per product.
Ik zie op een taartschaal allemaal taartstukken van … noga! Het is zachte noga, in een assortiment van citroen, framboos en nogatine. Heel apart! Verder zie ik leuke zwarte blikjes, gevuld met pepermunthartjes. Doosjes met zwart-wit, en veel voorverpakte zakjes met snoep assorti. Op de toonbank staat een glazen cylinder, gevuld met salmiak staafjes uit Denemarken. Die verkoopt hij sinds een paar weken.

Hiermee zijn we beland op het terrein van de drop, het product waar Eric het meeste van verkoopt. Om nog meer klanten te trekken moet het assortiment in de breedte misschien nog iets gaan groeien. Eric luistert goed naar wat de klanten willen; zo heeft hij sinds kort ook engelse drop.
Kijkend naar de toekomst onderzoekt Eric, om ergens anders op de andere zaterdag ook op een markt te gaan staan, bijvoorbeeld en bij voorkeur in Amsterdam.  Maar hij wil Ankeveen niet kwijt.

Zoals het bij een echte ondernemer hoort, probeert Eric steeds weer met wat nieuws te komen, zoals nu met de nogataart. We zijn zeer benieuwd wat hij nog meer uit de hoge hoed gaat toveren.

Jan van Ingen
www.bruisendankeveen.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
10 gr.
windkr. 4