WIJDEMEERSE WEBKRANT
Sypesteyn: Emily Dickinson
Nieuw Loosdrecht, ma 1 maart 2010

Op zondag 21 maart 2010 speelt Rosmarie Blaauboer 'Emily Dickinson' in de ambiance van de trouwzaal van het Kasteel-Museum Sypesteyn.

persbericht

Rosmarie Blaauboer speelt Emily Dickinson

Op zondag 21 maart 2010 speelt Rosmarie Blaauboer ‘Emily Dickinson’ in de ambiance van de trouwzaal van het Kasteel-Museum Sypesteyn te Loosdrecht een adembenemend mooie voorstelling over de bekende Amerikaans dichteres Emily Dickinson (1830-1886).
Aanvang: 16.00 uur.

Als Emily Dickinson ontvangt Rosmarie Blaauboer het publiek in het ouderlijk huis van de dichteres. In deze intieme ambiance vertelt Emily over haar familie, over liefde en dood, hoop en angst en haar gevoel voor de natuur en het “eeuwige”. Ze kijkt terug op haar leven en haar innerlijke zoektocht. Scherp en soms geestig onthult ze met een paar woorden haar waarheid…… dat is niet het juiste woord, ze onthult niet, trefzeker schiet ze raak en dat maakt stil. “Woorden zijn mijn leven”, schrijft Emily in een brief. Ze schreef omdat ze moest schrijven. Dat niemand haar poëzie naar waarde schatte heeft haar inspiratie nooit verminderd, zoals blijkt uit het gesprek met een lijster in een van haar gedichten “Waarom zingen als niemand je hoort?” “Ik ben er om te zingen” en weg vloog hij.

Genialiteit

Emily Dickinson leefde van 1830-1886. Tijdens haar leven kreeg ze geen erkenning als dichter desondanks heeft ze 1775 gedichten geschreven. Na haar dood is men de genialiteit van haar gedichten gaan erkennen. Tot op heden groeit de waardering voor haar werk en wordt ze gerekend tot de grote dichters. Men noemt haar wel de literaire Vincent van Gogh van Amerika.De voorstelling is gebaseerd op gedichten en brieven van “Emily Dickinson “en “The Belle of Amherst” van William Luce. De vertalingen zijn van Louise van Santen.

Intense vertolking

“Op uiterst subtiele wijze weet Rosmarie Blaauboer Emily Dickinson op te roepen. Door haar intense vertolking is ze in staat de toeschouwer een ingrijpende ervaring te laten beleven die in zijn eenvoud nog lang nazindert,” aldus theatermaker en regisseur Wim Meuwissen. De voorstelling ‘Emily Dickinson’ is ook door de pers met groot enthousiasme ontvangen. Het Leids Dagblad: Blaauboer accentueert Dickinsons ongrijpbaarheid niet, haar spel is licht en schuwt onnodige zwaarwichtigheid. Heel even gunt deze introverte dichteres je een blik in haar geïsoleerde bestaan. De keuze voor een bij uitstek kleine leefwereld scherpt het oog voor detail’. En Tubantia schrijft over deze voorstelling: “Alsof je met een tijdmachine een slordige 150 jaar terug wordt gezet in de tijd. Midden in het leven van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson.” Voor reserveringen kunt u bellen met 035-5823208. Meer informatie over deze voorstelling en Rosmarie Blaauboer kunt u vinden op www.rosmarie.nl.

Informatie

Datum: zondag 21 maart
Tijd: 16.00 uur (duur ruim 75 minuten)
Kaarten: kaarten à € 17,50 zijn vanaf heden verkrijgbaar op het kantoor van het Kasteel-Museum Sypesteyn, Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 231 LC te Loosdrecht, of telefonisch te reserveren op nummer: 035-5823208.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
6 gr.
windkr. 4