WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vendrig: vragen aan AGV
Horstermeer, wo 12 mei 2010

De ontwikkelingen in de Horstermeer zijn voor Ton Vendrig, lid van het Algemeen Bestuur van AGV, aanleiding om vragen te stellen aan het Dagelijks Bestuur.

Dossier Horstermeer

ingezonden brief

Aan : Het dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap
                Amstel Gooi en Vecht
                Postbus 94370
                Korte Ouderkerkerdijk 7
                1090 GJ Amsterdam

Onderwerp: Vragen aan het dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht
Nederhorst den Berg 12 mei 2010

Geacht bestuur

Door u zijn onlangs kopieën van ontheffingen aan Natuurmonumenten verzonden aan leden van het Algemeen Bestuur.

Gaarne willen wij u hierover enkele vragen stellen.

  1. Er is 22 oktober 2004 ontheffing verleend van de plicht om jaarlijks de sloten te onderhouden over een groot aantal gebieden en eigendommen van Natuurmonumenten. Daarbij is aangegeven dat na 5 jaar de verlanding beoordeeld dient te worden en moet worden aangegeven waar compensatie is gerealiseerd.

In de Horstermeer polder is op de kaart een groot gebied aangegeven waar deze ontheffing betrekking op heeft. Rond het Nera gebouw kan vastgesteld worden dat er een groot gebied verland is. De vraag is of deze verlanding nu 5 jaar na verlening van de ontheffing ongedaan wordt gemaakt en/of cde verloren gegane waterberging gecompenseerd wordt.

  1. In aansluiting op de vraag over deze verlanding in de Horstermeer is de vraag hoe het gesteld is met de andere gebieden in de Vechtstreek en de Loosdrechtseplassen waar verlandingsvergunning voor afgegeven is. Heeft u een beeld van de situatie daar  en heeft er voldoende compensatie plaats gevonden.
  2. 23 december  2005 is namens u vergunning verleend aan Natuurmonumenten voor 2 gebieden in de Horstermeerpolder voor het opzetten van waterpeil. Deze gebieden zijn nauwkeurig aangegeven. In de praktijk blijkt na bezoek aan dit gebied dat er over een veel groter gebied wateropzet heeft plaats gevonden. De vraag is of u hiermee bekend bent en op welke wijze hier toestemming of medewerking aan verleend is.
  3. Bij verlanding wordt gesproken van verlies van waterbergend vermogen. Bij het opzetten van het peil blijkt dit te hebben plaats gevonden door het aanbrengen van vaste stuwen waar het overtollige water overheen loopt. Is het juist dat hierdoor  het waterbergend vermogen in dit gebied verloren is gegaan . Kan u aangeven of deze wijze van wateropzetten in overeenstemming is met uw verleende vergunning.
  4. Als waterbergend vermogen verloren is gegaan heeft dan compensatie plaatsgevonden en in welk gebied.
  5. Kan u aangeven hoe groot het gebied in hectares is waar  vergunning verleend is voor het verhogen van het peil en hoe groot het gebied is waar thans een waterpeil verhoging heeft plaats gevonden.  
  6. Kan u aangeven hoe groot het totale gebied in de Horstermeerpolder is waar het waterbergend vermogen verloren is gegaan.
  7. Als u op grond van bovenstaande handelen in strijdigheid met de keur en de verleende vergunningen / ontheffingen heeft vast gesteld is er dan uwerzijds handelend opgetreden om de onrechtmatigheid ongedaan te maken.
  8. In de pers is 12 mei 2010  aan gegeven dat er een aanschrijving tot handhaving aan Natuurmonumenten heeft plaats gevonden. Kan u het algemeen bestuur informeren, welke sancties zijn aangegeven en op welke bevindingen uw aanschrijving betrekking heeft. 

Bij het onderzoek in de Horstermeerpolder is door commissie Kienhuis (ingesteld door de provincie),  aangegeven dat bij het opzetten van het waterpeil over een gebied van 150-300 ha een vermindering van de kwel in dit gebied optreden zal en er een toename van kwel in het centrum van de polder te verwachten is.

  1. Kan het mogelijk zijn dat door het opzetten van het peil door Natuurmonumenten aan de zuidelijke rand van de Horstermeer polder er een toename van de kwel elders in de polder plaats gevonden heeft.

In de Horstermeerpolder wordt een waterpeil van 3,45 – NAP aangehouden. Volgens bewoners van de polder blijken er grote variaties in het polderpeil bij het gemaal te zijn vastgesteld. In de vroege ochtend blijkt het peil 10-15 cm lager te zijn dan het gewenste peil. Bij informatie bij de beheerder is aangegeven dat het gemaal op nachtstroom functioneert om de kosten laag te houden.

In de Horstermeer polder is er onlangs een electriciteits storing opgetreden waarbij mogelijk een zakkende oeverbeschoeiing door de kabel is gezakt. Dit zou volgens bewoners een gevolg kunnen zijn van het lage waterpeil in de hoofdgangen, waardoor verzakking van de walkant en de oever beschoeiing is opgetreden.

  1. Is het juist dat er bemalen wordt op nachtstroom in de Horstermeer polder waardoor grote fluctuaties van 10-30 cm per dag kunnen optreden.
  2. Is het mogelijk dat de geschetste oorzaak en schade hieraan te wijten zou kunnen zijn.

Donderdag 6 mei 2010 is op een persconferentie in het Nera gebouw verslag gedaan van de bevindingen van 2 onderzoekers betreffende het waterbeheer in de polder door Prof . B Schultz en B & e BOUWMANAGEMENT bv . Beide rapporten zijn aan uw vertegenwoordiger overhandigd.
Door Prof Schultz is een veelheid aan gegevens verzameld waaraan provincie en waterschap AGV alle medewerking hebben verleend om ze ter beschikking te stellen. Prof Schultz heeft deze op grafische wijze verwerkt.

  1. Op blz 11 figuur 3 is af te lezen dat het waterpeil bij het Anko zuid gemaal in 2008/2009 verhoogd is van 3.60 –NAP naar 3.40-NAP. Is deze bevinding juist en welke oorzaak en reden liggen hieraan ten grondslag
  2. Is het juist dat door het verhogen van het peil door middel van een stuw het waterbergend vermogen van dit gebied verloren is gegaan. 

Door B & E Bouwmanagement is bij een aantal panden in de Horstermeer onderzoek ingesteld naar de scheurvorming in diverse gevels. Daarbij is vastgesteld dat de scheuren van recente datum zouden moeten zijn. Bij een hoorzitting in de Nera is door de onderzoeker aangegeven op welke wijze het zand uit de polder en de slootbodem zich gedraagd. De vorm en cohesie van de zandkorrel zijn van dien aard dat er grote verschillen in gedrag zijn waar te nemen van de korrel in droge of natte toestand.

  1. Kan u aan geven welke betekenis er toe gekend moet worden aan de physische eigenschappen van het zand in de bodem en de grond van de Horstermeer polder voor de bestaande bebouwing.
  2. Heeft u kennis kunnen nemen van de schade aan diverse panden in de Horstermeerpolder.
  3. Kan het aannemelijk zijn,  dat de ontstane schade aan de woningen een gevolg is van een toename van de kwel in het centrale deel van de polder.

Aan de problematiek van de Horstermeer polder wordt thans ruime aandacht geschonken door de media. Er is 6 mei een persconferentie gegeven in het Nera gebouw waar de gemeente Wijdemeren vertegenwoordigd was door haar wethouder. Dinsdag 11 mei heeft Radio 1 er ruime aandacht aan geschonken en zijn een zestal interviews live uitgezonden met vertegenwoordigers van Natuurmonumenten  de heer Provoost en de gemeente Wijdemeren  Wethouder van Waveren. Gebleken is dat AGV hieraan niet wilde medewerken. Onlangs is door het Algemeen Bestuur een nota communicatie uitgebracht teneinde  een beleid te ontwikkelen om tot een betere communicatie met haar ingelanden te komen.

  1. Welke moverende redenen hebben er ten grondslag gelegen om op genoemde bijeenkomsten geen vertegenwoordiging van het dagelijks bestuur van het waterschap af te vaardigen.
  2. Is het niet medewerken aan een radio uitzending teneinde het standpunt van AGV weer te geven over de problematiek van de Hostermeerpolder, in overeenstemming met de nota communicatie van AGV.

Op de onlangs gehouden thema avond van het Algemeen bestuur is kennis gegeven van het onderzoek dor Prof Schultz. Daarbij is aangegeven dat door de leden van het bestuur met belangstelling naar dit rapport uitgekeken wordt. Gaarne wil ik u verzoeken om dit rapport onder de leden te verspreiden. Voorts wil de fractie van Recreatie Wonen Water u vragen of de mogelijkheid kan bestaan en of u medewerking wil verlenen aan de mogelijkheid te komen tot een uiteenzetting door prof Schultz in een commissie van het bestuur.

Recreatie Wonen Water
A.A.A.Vendrig

Lid Algemeen bestuur

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
8 gr.
windkr. 3