WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Egalisatie-reserve
Wijdemeren, za 5 juni 2010

In de raad van donderdag werd lang stilgestaan bij de invoering van een egalisatiereserve. Een pot geld als appel voor de dorst in slechte tijden.

In de gemeentebegroting zitten reserves. Hoeveelheden geld die als het ware in een apart spaarpotje met een eigen omschrijving zitten. En er is de algemene reserve, de grote spaarpot waar al het geld in wordt bewaard dat niet met een speciaal doel (ge-oormerkt) gespaard wordt. Veel reserves maken dat het lastig is om het overzicht te bewaren. (Dat zou u ook hebben als u bij tien banken drie spaarrekeningen aanhoudt.)


Wethouder Gert Zagt (DB)

Algemene Reserve

In de vorige raadsperiode was het raadslid Gert Zagt (DBL, oppositie) die er keer op keer krachtig voor pleitte om niet steeds nieuwe spaarpotjes te maken, maar spaargeld van de gemeente te storten in de algemene reserve. Binnen de oppositie, met name het CDA, ontstond dan ook verbazing toen bleek dat wethouder Gert Zagt (DB, Financiën) voorstelde om vijf ton te storten in een zogenaamde egalisatie-reserve. Een nieuwe spaarpot.

Gert Zagt werd door Theo Reijn (CDA) herinnerd aan zijn eerdere pleidooien om nu juist geen nieuwe reserves te kweken, maar alles in de algemene reserve onder te brengen. Ook Joep Frijdal (VVD) plaatste vraagtekens bij het maken van een egalisatie-reserve.Gert Zagt trachtte uit te leggen dat dit een heel ander soort reserve is.

Rust in het begrotingsproces

Met deze reserve moet volgens Gert Zagt rust worden gebracht in het begrotingsproces. Nu wordt het gemeentebestuur keer op keer opgeschrikt, omdat het rijk om de paar maanden volkomen onvoorspelbaar is in de hoeveelheden geld die Wijdemeren ontvangt uit het gemeentefonds. Vaak plotseling veel minder, soms onverwacht meer. Met de egalisatie-reserve moeten tegenvallers worden opgevuld.

Theo Reijn vroeg daarop of meevallers dan ook direct automatisch in de nieuwe egalisatie-reserve gestort zullen worden. Dat blijkt echter niet het geval. Ook kon Gert Zagt niet aangeven of vijf ton een bedrag is waarmee problemen te lijf kunnen worden gegaan, of dat dat veel te weinig zal zijn gezien de slechte tijden.

Het debat eindigde zoals het begon. Na een schorsing legde Gert Zagt het nog een keer "heel duidelijk" uit. Joep Frijdal (VVD) begreep het en ging akkoord. Theo Reijn "snapte er helemaal niets van". Uiteraard werd het voorstel aangenomen.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
25 gr.
windkr. 2