WIJDEMEERSE WEBKRANT
Tentoonstelling Kunst a.d. Dijk
Kortenhoef, di 23 februari 2010

Van 29 mei t/m 20 juni zal de jaarlijkse tentoonstelling plaats vinden in de Oude School te Kortenhoef. Het thema is Man en Paard.

persbericht

Stichting Kunst aan de Dijk

MAN EN PAARD
tentoonstelling Kunst aan de Dijk 2010

Dat het paard in de kunst favoriet is bij het publiek was onlangs te lezen in het Cultureel supplement van de NRC, Het Kröller Müller heeft via internet het kunstminnend publiek opgeroepen de mooiste werken op papier te kiezen uit de collectie van het museum. En de winnaar werd ….het Paard!


N.H. Werkman, Rood Paard met zwarte ruiter, 1944,
Collectie Kamerbeek, vh Simonis en Buunk

Deze uitkomst vormt de mooiste bevestiging die de tentoonstellings-commissie van Kunst aan de Dijk zich kan wensen. ‘MAN EN PAARD, het paard in de moderne kunst’ is immers het onderwerp van de tentoonstelling 2010 waaraan zij sinds enkele maanden energiek werkt.

Werd in het begin van de twintigste eeuw het paard vooral beschouwd als arbeidskracht, nu is de belangstelling voor het paard als metgezel enorm toegenomen. Het paard biedt de mens status, vermaak en afleiding.
Man en paard blijft een geliefd motief, ook nu het geen rol in de strijd om het menselijk bestaan meer vervult.

De vele aspecten die de band tussen mens en paard hebben bepaald zijn in de schilderkunst prachtig verbeeld. Hoe moeilijk het is om een paard in beweging af te beelden, toch hebben velen zich eraan gewaagd. Het zijn vaak echte specialisten die het paard in zijn dienstbare rollen weergeven. Uit de schilderijen blijkt altijd sympathie en mededogen, vaak ook dierbare gevoelens van begeleider of ruiter voor zijn of haar paard.

Een veertigtal schilderijen, tekeningen en foto’s van Nederlandse kunstenaars zullen in de Oude School van Kortenhoef te zien zijn. Een scala van kunstenaars uit de vorige  eeuw hebben zich aan dit thema gewijd: van Breitner tot Benner, van Mauve tot Maks,van Gestel tot Pander.

Medewerking van vele kunsthandels en eigenaren is weer toegezegd om deze tentoonstelling te doen slagen. Én de hulp van tal van vrijwilligers die de Stichting Kunst aan de Dijk een goed hart toe dragen. De tentoonstelling zal plaats vinden van 29 mei t/m 20 juni in de Oude School te Kortenhoef.
De voorbereidingsgroep verwacht een grote belangstelling van de vele paardenliefhebbers die ons land rijk is!

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
1 gr.
windkr. 3