WIJDEMEERSE WEBKRANT
Trots op Jeanine!
Nederhorst den Berg, vr 12 februari 2010

Jeanine Hennis-Plasschaert uit Nederhorst speelde vandaag de hoofdrol in het Europese parlement. Haar resolutie werd overweldigend aangenomen.


Jeanine Plasschaert-Hennis (VVD)

Tot nu toe heeft Europa zich altijd volgzaam opgesteld als de VS om gegevens vroeg. Ook nu hadden de Europese regeringsleiders al weer ingestemd met het verstrekken van gegevens over ons bankverkeer aan de VS. Tot voor kort kon het Europese parlement (EP) in zo'n geval slechts tandenknarsend toezien, hetgeen regelmatig gebeurde als de VS weer eens gegevens van vluchten, maaltijden van passagiers of wat dan ook eiste en kreeg.

Met het nieuwe verdrag van Lissabon kreeg het EP wel de macht om zo'n besluit tegen te houden. Aan Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) uit Nederhorst den Berg komt de eer toe dat zij met enorm succes voor het eerst gebruik maakte van de nieuwe macht van het EP.


Feest in het EP. Beeld uit het NOS Journaal.

Op de valreep

Zij diende een resolutie in die een streep zette door het besluit van de ministers van justitie om de VS inzage te geven in bankgegevens. Bovendien deden die ministers dat nog snel even een dag voor het verdrag van Lissabon in werking trad. Niet erg netjes dus.

378 voor, 196 tegen

In dat besluit waren tal van zaken niet of slecht geregeld. Het was onduidelijk welke Amerikaanse overheidsdiensten toegang hebben tot de bancaire transacties. Burgers hebben niet de mogelijkheid om hun opgeslagen gegevens zelf in te zien. En er ontbrak een beroepsprocedure bij eventuele verdenkingen. De resolutie werd met 378 stemmen voor en 196 tegen ruim aangenomen. Op het Journaal was de vreugde van Jeanine te zien toen ze haar eclatante succes behaalde.

Op de NRC website staat een uitgebreid artikel over het omstreden besluit en de vreugde in het EP.

Update 12-2-2010, 17.24: RTL4 zal vanavond om 18.15 in Editie.NL een interview met Jeanine Hennis- Plasschaert uitzenden.

bron
Div.
foto
VVD
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
-2 gr.
windkr. 3