WIJDEMEERSE WEBKRANT
Schenkkan Spagaat
Horstermeer, do 4 februari 2010

Wethouder Nelleke Schenkkan (GL) kwam gisteren enigszins in aanvaring met de fracties van de PvdA en DB over de Horstermeer.

De PvdA fractie stelde onlangs schriftelijke vragen aan het college. De fractie vindt dat wethouder Nelleke Schenkkan zich te lief opstelt naar de andere partijen in het Horstermeer-conflict. Die harde boodschap werd gisteravond in de commissie R&E door fractievoorzitter Kees Bosdijk herhaald. Daarbij kreeg hij steun van René Voigt (DBW).


Kees Bosdijk (PvdA)

Wethouder (en lijstttrekker)
Nelleke Schenkkan (GL)

Nieuwe gedeputeerde

De wethouder gaf eerst een overzicht van de ontwikkelingen. De Horstermeer is plotseling uit de portefeuille van gedeputeerde Rinske Kruisinga (CDA en Bergse) en overgeheveld naar gedeputeerde Meerhof. Wethouder Nelleke Schenkkan heeft hem gewezen op de protesten van de bewoners en het volkomen gebrek aan draagvlak. Tevens vraagt zij de gedeputeerde om naar de Horstermeer te komen om zelf uitleg te geven. Morgen gaat zij naar Haarlem om zelf te spreken met de nieuwe verantwoordelijke gedeputeerde.

Ook gaf zij aan dat er een nieuwe structuur in de besluitvorming komt met een onafhankelijke procesbegeleider en een commissie waarin drie door Wijdemeren aangedragen wetenschappers ook mogen aanschuiven en serieus genomen zullen worden.

Stille diplomatie

De onderliggende boodschap van de wethouder is: "Ook ik wil geen plas dras, maar ik doe mijn werk in stilte en achter gesloten deuren, want dat vind ik effectiever dan op de barricaden klimmen." Letterlijk zei zij: "Ik heb alleen invloed als ik mij correct opstel."

Rode lap

Dat was de rode lap waarop Kees Bosdijk, de fractieleider van de PvdA reageerde: "U communiceert niet! U doet alles achter de schermen en u gebruikt ook nog de foute woorden." Volgens hem wordt het standpunt van de raad door Schenkkan niet goed over het voetlicht gebracht. René Voigt (DBW) viel Bosdijk van harte bij. "Laat dit de laatste keer zijn. Ga in de aanval zoals de raad van u vraagt. U moet u keihard opstellen, net zoals we dat bij het verdiepingenplan deden!" Theo Reijn (CDA) nam het op voor de geplaagde wethouder. "Overmorgen zit de wethouder bij de gedeputeerde. Er kan nog heel veel geschoven worden met de plannen."

Spagaat

Het debat gaf duidelijk zicht op de spagaat waarin wethouder Nelleke Schenkkan zit. Zij wil de kwestie rustig en in stilte proberen te regelen, maar de bewoners en de Wijdemeerse politiek willen flinke uitspraken en standpunten van haar horen. De Schenkkan spagaat.

Dossier Horstermeer

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
---
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
5 gr.
windkr. 2