WIJDEMEERSE WEBKRANT
Chemisch Afval in Belt
Kortenhoef, wo 3 februari 2010

Edward Smallenburg uit Kortenhoef las een verhullend oud persbericht van de gemeente over de belt Groenewoud en reageert alsnog.

Zie ook de geschiedenis van de belt.

ingezonden brief

Met betrekking tot het persbericht van de gemeente Wijdemeren van 16 juli vorig jaar waarin staat dat het op de belt Groenewoud om afval uit huisvuil en puin gaat, is dit onjuist. Toendertijd reden zelfs 's nachts de vrachtauto's om het zwaar giftige chemisch afval van o.a. Philips-Duphar (nu Solvay) en Polak en van Deventer (nu IFF) maar ook van andere bronnen (de gasfabriek van Hilversum) te storten.

Soms brandde deze belt dagenlang, waarbij een giftige naar parfum geurende rook over het dorp trok. Vrij Nederland publiceerde in de jaren zeventig een rapport over de meest vervuilde gemeenten in Nederland, waarbij bleek dat 's-Graveland het meest vervuild was.

Geruchten gaan dat vooral bewoners dichtbij meer kanker zouden hebben, dan gemiddeld. Het schijnt dat de grondwaterstroming oost west loopt. Dus langs de bebouwing. Desalniettemin is het verrassend dat dichtbij deze gifplek geen vervuiling wordt waargenomen.

De destijd verantwoordelijken leven niet meer.

Edward Smallenburg
Kortenhoef

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
4 gr.
windkr. 2