WIJDEMEERSE WEBKRANT
Maidenraad Heerschop
Wijdemeren, vr 25 september 2009

Gisteren was de vuurdoop voor waarnemend burgemeester Karen Heerschop. Hier en daar was het even wennen aan elkaar en de Wijdemeerse gewoonten.


Burgemeester Karen Heerschop bereidt zich voor op haar eerste raad.

BIj de aanvang van de vergadering nam Herman Veldhuisen (CDA) als vice voorzitter van de raad het woord. Hij wenste Karen Heerschop succes in de komende maanden en vooral bij de raad van gisteren, die haar eerste optreden als voorzitter van de Wijdemeerse raad was.

Wennen

Het was duidelijk dat de raadsleden en Heerschop op onderdelen aan elkaar en aan de procedures en gewoonten moesten wennen. Zo word in de Wijdemeerse raad naar hartelust geïnterumpeerd, waarbij de raadsleden en wethouders het woord tot elkaar richten en niet via de voorzitter met elkaar spreken. In het begin van de vergadering wees Karen Heerschop er enkele malen op dat er via de voorzitter gesproken moest worden. Later gaf zij die correctiepogingen op. Het fenomeen burgerinspraak bestaat niet in Hilversum. Dus had zij zich verdiept in de gang van zaken rond burgerinspraak, die daarna ook prima verliep.

Hameren

De voorzittershamer van Wijdemeren is fors uitgevallen. Burgemeester Don Bijl gebruikte hem zelden of nooit. Karen Heerschop hamert wel, zij het met een rustige tik na ieder besluit. De hamer bleek toch niet lekker in de hand te liggen. Joop van Ditmarsch, de raadsgriffier, schoot te hulp met een nette kleine "dameshamer".


Joop van Ditmarsch: "Ik heb hier nog een klein hamertje. Is dat wat?"

Voordeel

Karen Heerschop had in deze vergadering één enorm voordeel. Zij kon nog optreden als louter technisch voorzitter, omdat zij nog niet in de dossiers op de agenda is ingevoerd. De problemen rond Eikenrode, de Horstermeer en zelfs de ruzie aan het eind van de raadsvergadering over het dorpscentrum kon zij daardoor enigszins afstandelijk waarnemen en leiden, zonder dat het haar kon raken. Zodra zij vond dat er genoeg heen en weer gepraat was hamerde zij de discussie af.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
19 gr.
windkr. 2