WIJDEMEERSE WEBKRANT
Regels voor Kantines
Wijdemeren, do 10 september 2009

Het college heeft een richtlijn vastgesteld voor verenigingen en stichtingen over openingstijden van de kantines en het schenken van alcohol.

persbericht

Basisreglement openingstijden en alcohol in de sportkantine vastgesteld

Het college heeft het basisreglement ‘Alcohol in de (sport)kantine’ vastgesteld. Het is een richtlijn voor verenigingen en stichtingen over hoe om te gaan met openingstijden van de kantines en het schenken van alcohol.

Verenigingen en stichtingen moeten er een dergelijk reglement op na houden om in aanmerking te kunnen komen voor een drank- en horecavergunning. NOC/NSF hebben eerder een conceptreglement opgesteld, dat als voorbeeld diende voor het definitieve. De gemeente heeft daarbij nog nadere regels gesteld. Een belangrijk uitgangspunt is dat een (sport)kantine geen verkapt café of restaurant mag worden.

Alcohol

Om alcoholgebruik, vooral onder jongeren, te ontmoedigen mogen bijvoorbeeld geen rondjes van de zaak worden gegeven of goedkope ‘meters bier’ worden verkocht. Sportleiders moeten voorbeeldgedrag vertonen en terughoudend zijn met alcoholconsumptie, terwijl barvrijwilligers tijdens de bardienst helemaal geen alcohol mogen gebruiken. Ook moeten alcoholvrije dranken goedkoper worden verkocht dan alcoholhoudende. Als 25% of meer van het bezoek uit jongeren onder de zestien bestaat, mag er helemaal geen alcohol worden geschonken. Ten slotte mag er tot uiterlijk 1 uur na beëindiging van een evenement of wedstrijd worden getapt of geschonken.

Openingstijden

Kantines zijn verplicht anderhalf uur na beëindiging van een verenigingsgerelateerde gebeurtenis te sluiten. Is een wedstrijd, training of vergadering om 16.00 uur klaar, dan moet de kantine dicht om 17.30, terwijl er na 17.00 al niet meer geschonken mag worden.

Bij incidentele festiviteiten of evenementen kan een aantal keren per jaar een ontheffing worden verleend. De vereniging moet die dan wel eerst aanvragen.
bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
20 gr.
windkr. 4