WIJDEMEERSE WEBKRANT
Controle Alcoholverkoop
Wijdemeren, di 8 september 2009

De afgelopen tijd controleerde de VWA regelmatig op de leeftijdsgrenzen die aan alcoholverkoop aan jongeren verbonden zijn.

persbericht

‘Samen aan de slag controles’ leveren complimenten én boetes op

In de zomermaanden heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) weer gecontroleerd op de leeftijdsgrenzen die gelden voor de verkoop van alcohol. Er zijn diverse controles uitgevoerd bij evenementen, cafés, discotheken en supermarkten in de regio Gooi en Vechtstreek.

Een aantal bedrijven vroeg strikt om de identiteitskaarten van personen die niet onmiskenbaar de leeftijd van 16 jaar hadden. Bij een evenement in Hilversum werd alcohol aan een 15-jarige verstrekt zonder de leeftijd vast te stellen. Tegen deze ondernemer is een boeterapport opgemaakt. Tevens is bij een supermarkt in Hilversum een boeterapport opgemaakt omdat bij de verstrekking van alcohol aan jongeren de leeftijd niet altijd werd vastgesteld. Bij één café uit Hilversum is gedurende de zomermaanden tot driemaal toe een overtreding geconstateerd en navenant gehandeld. Ook bij een horecabedrijf uit Nederhorst den Berg en een café uit Huizen werd een boeterapport opgemaakt in verband met het  schenken onder de 16 jaar. Een behoorlijk deel van de ondernemers houdt zich dus strikt aan de Drank- en Horecawet. Bij een ander deel is verbetering nodig.

Ook na de zomer gaat VWA weer op bezoek bij diverse alcoholverstrekkers, zoals horecagelegenheden, cafetaria en supermarkten in de regio
Deze intensieve controles worden uitgevoerd door de VWA in het kader van het project Samen aan de slag. Dit regionale samenwerkingsproject project, dat aangestuurd wordt door GGD Gooi & Vechtstreek, wordt uitgevoerd om jongeren te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van alcohol. Kinderen drinken op te jonge leeftijd en te veel alcohol. Dit heeft aantoonbaar schadelijke gevolgen voor onder andere de ontwikkeling van de hersenen.

De ‘Samen aan de slag’ controles

Tijdens de zogenoemde Samen aan de slag- controles is gelet op de naleving van de Drank- en Horecawet met betrekking tot de leeftijdgrenzen voor alcoholverkoop. Er geldt een leeftijdsgrens van 16 jaar voor de verkoop van alcoholhoudende drank. Voor sterke drank geldt een grens van
18 jaar. Ondernemers die in de fout gaan krijgen een boete. De hoogte van de boete varieert van 900 tot 3600 euro. Treedt er uiteindelijk geen verbetering op dan kan de gemeente besluiten om vergaande maatregelen te nemen, zoals het intrekken van de drankvergunning. De controles zullen ook na alle zomeractiviteiten blijven plaatsvinden.

Tips voor ondernemers

Neem vooraf maatregelen om de verkoop van alcohol aan jongeren te voorkomen. Voorbeelden van preventieve maatregelen zijn:

  • toepassen van hulpmiddelen bij de leeftijdsgrenzencontrole (polsbandjessysteem, signaal bij de kassa, toegangscontrole)
  • aanwezigheid van een verantwoordelijk/leidinggevend persoon
  • instrueren van het personeel over de regels en de werkwijze (bijvoorbeeld altijd naar het identiteitsbewijs vragen)
  • informeren van het publiek over de geldende leeftijdsgrenzen
  • controle op het doorgeven van alcohol aan jongeren
  • de uitvoering door het personeel controleren

Project Samen aan de slag

Het project Samen aan de slag heeft als doel het riskante alcoholgebruik van jongeren in Gooi en Vechtstreek aan te pakken. De insteek is een integrale aanpak. Naast voorlichting omvat het regelgeving en handhaving. Activiteiten zijn niet alleen gericht op jongeren, maar ook op ouders, scholen en verstrekkers als horeca, supermarkten  en sport- kantines. In het project werken gemeenten, politie, VWA, GGD, Jellinek, Primo, Symfora en Trimbos samen.

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
24 gr.
windkr. 2