WIJDEMEERSE WEBKRANT
Wachten op de Klap(brug)?
's-Graveland, di 1 september 2009

Fietsen over het kruispunt Klapbrug is geen onverdeeld genoegen. Sterker nog het is gevaarlijk, vindt Elly Eersen uit Nederhorst.

ingezonden brief

Vorige week donderdag ging ik met mijn kleinzoontje van anderhalf voorop de fiets vanaf begin Hilversumse Meent /Loodijk naar de Antonius school in Kortenhoef om mijn andere kleinzoon van 4 jaar van school te halen.

Dus via het Noordereinde gingen we over een mooi fietspad. Dit was erg gezellig totdat ik in s'-Graveland kwam (bij de Klapbrug). Ik stapte van de fiets, omdat het fietspad opeens stopt en ik verder op de rijbaan moest fietsen. Ik begreep het niet, want er kwamen auto's vanuit Ankeveen, fietsers vanaf het Ankeveense pad, dus ik bleef lopen naast de fiets, tussen de auto's door. Het was ook niet duidelijk wie er voorrang had en ik moest nog een keer oversteken om weer op het fietspad te kunnen komen.

Op de terug weg van school met nu dus twee kinderen op de fiets, weer hetzelfde verhaal bij de Klapbrug, alleen het was inmiddels nog drukker en warriger geworden. Het was chaotisch !

Ik was ervan onder de indruk en vroeg me af hoe dit ooit moet als mijn kleinkinderen zelf naar school gaan fietsen. Als ik weer mijn keinkinderen van school zou halen doe ik dat ongetwijfeld niet meer op de fiets, wat zo gestimuleerd wordt, en zal de auto nemen

Wel jammer dat het nodig is want het is zo'n mooi fietstochtje en zou leerzaam kunnen zijn, maar hoe kan ik mijn kleinkinderen leren om veilig over te steken als het voor mij zelf niet duidelijk is!

Graag wil ik alle mensen die dit bedacht hebben, oproepen om op donderdag middag tussen 3 en 4 uur dit gedeelte te fietsen en dan samen met je liefste bezit b.v. je kinderen, kleinkinderen, oma, schoonmoeder ,vader enz. erbij.

Onvoorstelbaar dat een fietser op zo'n druk, onoverzichtelijk punt twee keer moet oversteken om zijn/haar weg te kunnen vervolgen. En hoe gaat het straks als het Noordereinde weer open is, met misschien nog meer auto's?

Lieve mensen bestuurders laat hier gauw een andere oplossing voor bedacht worden, help de fietsers en vooral de kinderen om veilig te kunnen fietsen!

Een ontdane fietser

Elly Eersen
Nederhorst den Berg

Naschrift redactie:

Toevallig fietste uw redacteur gisteren ook over dit kruispunt. Voorop in het zitje de kleinzoon van drie. Op weg naar het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Heen vanaf 's-Graveland naar Natuurmonumenten ging het nog wel. Een tikje griezelig om je vlak voor de Klapbrug vanaf het veilige fietspad het Noordereinde op te storten tussen de auto's. Maar.., je blijft enigszins aan dezelfde kant van de weg, al moet je wel om een hek en een bord heen rijden.

Maar terug... Een chaos, zoals Elly Eersen schrijft. Ik kan het alleen maar bevestigen. Als fietser kom je vanaf het Noordereinde vanachter een bord en een hek vandaan. Automobilisten kijken je licht geërgerd aan, omdat ze vanaf die kant geen verkeer verwachten. Je ziet ze denken: "Wat moet je daar met je fiets? Daar mag je helemaal niet in of uitkomen. Er staat een bord! Zie je dat niet!" Om het nog wat ingewikkelder te maken. Je mag er namelijk wel in. En uit. Ook met de auto. Naar Natuurmonumenten. (Je kunt dus ook altijd nog van achteren aangereden worden...)

Op de kruising is het volstrekt onduidelijk wie er voorrang heeft en waarom niet. Misschien staan er haaientanden en borden. In de hectiek zag ik ze niet, terwijl ik het vege lijf van mij en mijn kleinzoon probeerde te redden en de fietsbrug aan de andere kant van de kruising heelhuids probeerde te bereiken.

Had ik voorrang? Ook lopend met een fiets, met een kind in een zitje, aan de hand? En op wie dan? Op de auto's die van rechts vanaf de Klapbrug kwamen? En hoe zat het dan met de auto's die mij vanaf het Noordereinde tegemoet kwamen? Het was mij niet duidelijk, dus ik holde maar snel naar de fietsbrug, hopend op clementie van de wachtende automobilisten overal om mij heen.

Rik Jungmann

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
21 gr.
windkr. 2