WIJDEMEERSE WEBKRANT
Biebstichting vs. Schenkkan
Loosdrecht, ma 9 november 2009

De Stichting die het bibliotheekgebouw in Loosdrecht exploiteert voelt zich door wethouder Nelleke Schenkkan in de hoek gezet.

Op uitdrukkelijk verzoek van de schrijver is hieronder de volledige brief gepubliceerd.

ingezonden brief

Aan: Leden van de gemeenteraad van Wijdemeren
Burgemeester en wethouders van Wijdemeren
Pers

Datum: 8 november 2009

Van: bestuur stichting exploitatie gebouw bibliotheek Loosdrecht
Onderwerp: Hoe zit het nu eigenlijk met de bibliotheek in Loosdrecht?

Geachte dames en heren,

Omdat er nog steeds veel onduidelijkheid is over de bijdrage uit de gemeentekas van Wijdemeren voor de bibliotheek in Wijdemeren, willen wij langs deze weg proberen enige misverstanden weg te nemen.

Loosdrecht heeft sinds lange tijd een goed functionerende en goed bezochte bibliotheek in een prachtig gebouw. Het gebouw is destijds door de bibliotheekstichting in Loosdrecht in eigendom verworven. De gemeente heeft daarvoor een lening verstrekt. De Loosdrechtse bibliotheek betaalde rente en aflossing op die lening. Dat kon de bibliotheek doen, omdat ze van de gemeente subsidie kreeg. Samen met de eigen inkomsten zorgde die subsidie ervoor, dat de bibliotheek boeken kon aanschaffen, personeel in dienst kon hebben, het gebouw kon onderhouden en de rente over de lening betalen. De jaarlijkse rente van de lening bedraagt overigens minder dan 10% van de subsidie die de bibliotheek van Wijdemeren ontvangt.

Tot zover de geschiedenis. De rijksoverheid heeft erop aangedrongen dat bibliotheken zouden fuseren. Daarom is de bibliotheek Loosdrecht opgegaan in De Bibliotheek, die in verschillende regiogemeenten, waaronder Wijdemeren, het bibliotheekwerk verzorgt. Bij de fusie van de Loosdrechtse bibliotheek is het gebouw buiten de fusie gehouden. In andere gemeenten hadden bibliotheken namelijk geen eigen gebouw; meestal werd er ergens een ruimte gehuurd, en dat is ook nu nog het geval.

Bij de fusie is voor het gebouw in Loosdrecht een afzonderlijks stichting opgericht, die het gebouw beheert en verhuurt aan de bibliotheek. De gemeente Wijdemeren zoekt naar mogelijkheden om te bezuinigen op de bibliotheek. Dat is in deze tijden niet verrassend, want de bibliotheek is de ontvanger van één van de grootste subsidiebedragen. Als bezuiniging denkt de gemeente ook aan een andere huisvesting, bijvoorbeeld in een ander gebouw. Hierboven geven wij al aan, dat de rente van de lening voor het gebouw minder dan 10% van de Wijdemeerse bijdrage bedraagt. Voor een ander gebouw zal huur moeten worden betaald. De effectiviteit van die bezuiningsmaatregel is dus zéér beperkt. Toch hebben we ons altijd coöperatief opgesteld.

Wij als bestuur van de stichting tot exploitatie van het gebouw hebben de afgelopen jaren bij herhaling expliciet aan de wethouder Schenkkan en aan de raad laten weten, dat wij bereid zijn om hierin mee te denken. Het spreekt vanzelf dat er dan vanuit het College wel een voorstel moet komen voor een acceptabel alternatief. Nog in maart 2009 hebben we dit standpunt opnieuw aan de wethouder en de ambtenaar kenbaar gemaakt. Op 24 maart kregen wij als Stichting een bevestiging van de heer van der Biezen, hoofd van de afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, waarin wordt toegezegd dat met ons contact wordt opgenomen1. We zijn nu ruim 7 (!) maanden verder en hebben helaas niets meer gehoord.

Mevrouw Schenkkan laat in een commissievergadering weten, dat zij helaas niet tot een overeenkomst is kunnen komen en suggereert dat de bibliotheek niet wil meewerken. Dat kan ook niet als er geen contact plaatsvindt.

We zijn bijzonder teleurgesteld in deze gang van zaken, temeer nu het erop lijkt dat wij als Stichting volkomen ten onrechte beschuldigd worden van een weinig inschikkelijke houding. Wij willen er daarom bij uw raad en uw college op aandringen dat er, voordat definitieve besluiten over vermindering van de subsidie worden genomen, van de zijde van de gemeente stappen worden gezet om eindelijk tot het overleg te komen waarom wij in maart hebben gevraagd en dat ons in maart ook is toegezegd.

Deze reactie wordt ook naar de pers gezonden. In afwachting van uw reactie,

Namens de Stichting Exploitatie Bibliotheekgebouw
ir. P.H. de Vos Voorzitter

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
grijs, droog
8 gr.
windkr. 2