WIJDEMEERSE WEBKRANT
CDA: Gebruik bevoegdheid
Wijdemeren, di 21 juli 2009

Het CDA heeft de aanval geopend op overlast en criminaliteit en vindt dat burgemeester Karen Heerschop haar bevoegdheden meer moet gebruiken.

persbericht
14 juli 2009

CDA Wijdemeren

Toolkit 'De maat is vol' voor Heerschop
CDA opent aanval tegen overlast en criminaliteit

Het CDA heeft de aanval geopend tegen overlast en criminaliteit in de steden en dorpen. Overal in het land worden burgemeesters aangesproken op de vele bevoegdheden die zij hebben om dit tegen te gaan.

Hiervoor is door de Tweede Kamerfractie een overzicht opgesteld van vijftien maatregelen die gemeenten met grote overlast vaker zouden moeten nemen. Theo Reijn, fractievoorzitter van het CDA Wijdemeren, heeft de Toolkit deze week overhandigd aan waarnemend burgemeester Karen Heerschop van Wijdemeren.

Volgens Reijn is de overlast in de verschillende dorpskernen van Wijdemeren niet te vergelijken met de excessen in grotere steden. Niet alle in de Toolkit genoemde maatregelen zijn daarom op dit moment in Wijdemeren wenselijk. "Maar", waarschuwt Reijn, "als in grotere steden steviger wordt opgetreden lopen we het risico dat de overlast zich verplaatst naar omliggende dorpen. Dat moeten we voorkomen."

Wijk- en jeugdagent

Met een incidenteel en soms structureel alcoholverbod op verschillende plaatsen in de gemeente is Wijdemeren op de goede weg om overlast en vandalisme aan te pakken. Ook gericht toezicht heeft al resultaten opgeleverd. Evenals de inzet van de wijkagent en de jeugdagent. "Wij vinden dat zij spaarzaam ingezet mogen worden voor algemene politietaken, want dan lopen we het risico dat de aandacht gaat verslappen. Door de mensen aandacht te geven en persoonlijk te kennen, kunnen zij veel overlast voorkomen. En als het toch voorkomt weten ze de daders snel te vinden."

Toch hebben inwoners in hun eigen buurt nog regelmatig te kampen met overlast, verloedering en criminaliteit. "Vooral vandalisme komt erg vaak voor. Je ziet dat langs de weg aan verkeersborden, kapotte bushokjes en graffiti op gebouwen. Maar ook het bekrassen, bekladden of in brand steken van auto's geeft veel onrust in de dorpen. Dat moeten we een halt toeroepen." Opmerkelijk is dat het grote gebrek aan een benzinepomp bij de Loosdrechtse Plassen kennelijk aanleiding is voor toenemende diefstal van brandstof van boten en buitenboordmotoren.

Bestuurlijke boete

Eerder heeft de CDA-fractie gepleit voor de invoering van de bestuurlijke boete. "Wij hebben het college gevraagd te onderzoeken of de aanstelling van extra controleurs mogelijk is om de overlast in onze dorpen aan te pakken." Bij een bestuurlijke boete betaalt de overtreder niet aan het Rijk maar aan de gemeente. Tegenover de kosten die de gemeente moet maken, staan dan ook eigen inkomsten. Het CDA wil dat de gemeenteraad jaarlijks een Veiligheidsplan vaststelt waarin afspraken worden vastgelegd over de inzet van de regiopolitie en de eigen controleurs. "En als het om overlast van jongeren gaat, vinden wij dat het jongerenwerk ook een belangrijke taak heeft. Door jongeren op hun gedrag aan te spreken, kunnen zij vaak meer bereiken dan politie en controleurs bij elkaar."

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
24 gr.
windkr. 2