WIJDEMEERSE WEBKRANT
Zoeken in de WWK
Wijdemeren, za 3 januari 2009

De laatste paar weken zijn er wat technische veranderingen op de WWK aangebracht. Daaronder een nieuw zoekmechanisme.

Verwijzen

Eerder lieten wij u al weten dat alle pages met de extensie .shtml nu de extensie .php hebben gekregen. Daar is een goede reden voor. De technische ins en outs zullen wij u besparen. Het gevolg is wel dat andere websites die naar de WWK verwijzen (zoals Google, maar ook vele andere) nu een foute verwijzing geven. Zij verwijzen naar www.wijdemeren.com/webkrant/jaar/..page.. .shtml en voor het archief naar (...). Dat levert een foutmelding op. Maak van .shtml .php en het werkt weer. In de loop van de tijd vinden die andere sites ons wel weer.

Zoeken

Wij hebben een nieuwe zoekmethode op de actuele site en op het archief gezet. Hij werkt iets anders dan de oude methde met het CGI script. De belangrijkste verbetering is dat de resultaten gesorteerd zijn.

Snel simpel

Op de homepage van de WWK vindt u snel zoeken aan de linkerkant. Daar staat een invulvakje "Zoek snel". Vul daar een woord, een samenhangende term (gouden plak, B en W) of een eigennaam (Jan Smit) in en klik op "zoek". U krijgt nu een overzicht van alle berichten in de afgelopen maanden waarin de zoekterm of het woord voorkomt. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen hoofd en kleine letters. ("Bijl" levert dus een bericht over de burgemeester op, maar ook over houthakken en "de bijl aan de wortel van...".. Kozijn idem. Een burgemeester en een timmerfabriek.)

Zoeken in de laatste maanden

  1. Klik op "Zoeken in laatste maanden" als u meer nauwkeurigheid wilt dan met simpel zoeken. U krijgt nu een scherm met twee vakjes waar u een zoekwoord of zoekterm kunt invullen (als hierboven genoemd). Een woord moet minimaal vier letters hebben
  2. Daaronder kunt u aangeven of beide woorden/termen in het bericht moeten voorkomen ("Bijl" en "Kozijn", of dat u één van beiden zoekt ("Bijl" of "Kozijn").
  3. U kunt aangeven of de hoofd- en kleine letters moeten overeenkomen ("Bijl" vindt dan alleen "Bijl" en niet "bijl"), of juist niet. ("Bijl"vindt "Bijl"en "bijl").
  4. Tesnlotte kunt u aangeven of u er een stuk van de gevonden tekst bij wilt zien om beter te kunnen bekijken waar het bericht over gaat, of dat u alleen de titels wilt zien.
  5. Klik op de button "Zoek".

Uitgebreid zoeken in het archief

  1. Klik op "Uitgebreid zoeken".
  2. U krijgt een melding of het archief wel of niet beschikbaar is. Is het beschikbaar, dan krijgt u een zelfde scherm als hierboven beschreven met één verschil. U dient nu bovenaan ook het jaar te kiezen waarin u wilt zoeken. Vul het scherm in. 1)
  3. Klik op de button "Zoek".
  4. Even geduld (10-20 sec.)..., zeker bij de laatste jaren, want daar staan per jaar circa duizend berichten die woord voor woord doorzocht worden.

1) Er wordt per jaar gezocht, omdat zoeken in het hele archief van 7000 berichten te veel gevraagd is van onze uiterst bescheiden archiefserver. Met een snelle server met voldoende geheugen is dat geen probleem. Wij kijken of we daar een oplossing voor kunnen vinden/bedenken.

Google

En u kunt natuurlijk altijd nog Google gebruiken, maar dan moet u bedacht zijn op het extensie "probleem (.shtml / .php).

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
0 gr.
windkr. 2