WIJDEMEERSE WEBKRANT
Standaard Openbare Verlichting
Wijdemeren, wo 26 augustus 2009

De openbare verlichting in de drie voormalige gemeenten verschilt onderling nog steeds. De komende jaren wordt er gestandaardiseerd.

persbericht

College akkoord met beleidsplan openbare verlichting

Burgemeester en wethouders gaan akkoord met het beleidsplan openbare verlichting en vragen de raad dit te gebruiken als basis voor het verlichtingsbeleid. Het college stelt daarbij voor het voordeligste alternatief, het basisniveau, te kiezen.

Eenduidig beleid

Wijdemeren is in 2002 ontstaan uit de gemeenten Loosdrecht, Nederhorst den Berg en ’s-Graveland. Deze gemeenten hadden voor de openbare verlichting ieder hun eigen beleid en werkwijze. Sinds de samenvoeging is er geen eenduidig beleid opgesteld. Dit is terug te zien in de staat van onderhoud en aan de grote diversiteit van masten en armaturen. Om de kwaliteit van de verlichting op peil te krijgen en de kosten van het beheer inzichtelijk te maken, is er behoefte aan het inlopen van achterstallig onderhoud, een duidelijke visie en duidelijk beheer. De gemeente heeft daarom dit beleidsplan opgesteld. Er staan drie alternatieven in beschreven: het basisniveau, het groene alternatief en het kwaliteitsalternatief. Het basisniveau is het voordeligste alternatief. Het groene alternatief met dimmogelijkheid, is (nog) niet rendabel. Het zogenaamde kwaliteitsalternatief is, gezien de financiële situatie van de gemeente, niet realistisch.

Plan van aanpak

Van de openbare verlichting van de gemeente voldoet ca. 16% niet meer aan de huidige verlichtingsmaatstaven. 184 lichtmasten zijn ouder dan 40 jaar, 131 armaturen zijn ouder dan 25 jaar. Het is noodzakelijk deze versneld te vervangen. De komende 10 jaar zullen nog 467 masten en 729 armaturen het einde van hun geplande levensduur bereiken. Tevens zijn er een aantal verouderde lampensoorten aanwezig. Deze lampen zijn duurder dan de modernere lampen, zorgen voor een hoog energieverbruik, hebben een lage lichtopbrengst en hebben hoge onderhoudskosten vanwege de korte levensduur.

De gemeente wil 90% van de verlichting aan het landelijk geaccepteerd basisniveau laten voldoen. In het beleidsplan is een plan van aanpak opgenomen om de openbare verlichting aan die basisnorm te laten voldoen. Daarvoor moet onder andere de staat van onderhoud van masten, kasten en kabels in beeld worden gebracht, een beheersysteem worden aangeschaft en lichtmasten en armaturen worden gestandaardiseerd.

Sociale veiligheid

Verlichting en sociale veiligheid staan in nauwe relatie met elkaar. Met het oog daarop moet de openbare verlichting het bijvoorbeeld mogelijk maken om personen op een redelijke afstand te herkennen. Dit betekent met name in de woonwijken het gebruik van wit licht. Op een aantal erftoegangswegen binnen de bebouwde kom zijn armaturen toegepast die oranje licht geven. De gemeente wil voor deze wegen de lampen vervangen door lampen met wit licht.

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
22 gr.
windkr. 2