WIJDEMEERSE WEBKRANT
Rekenkamer: Puntjes op de i
Loosdrecht, vr 7 augustus 2009

Tineke Franssen zet de puntjes op de i, zoals de rekenkamer dat ook doet voor het gemeentelijk beleid. De rekenkamer rapporteert aan de raad.

ingezonden brief

Beste redactie, beste Cor,

Volgens mij maakt Cor Lam hier (in zijn ingezonden brief van gisteren, red. WWK) een vergissing.

De Rekenkamer is geen adviesorgaan voor B&W, maar voor de Raad. De Raad zal in haar duale wijsheid voorstellen van B&W moeten toetsen aan o.a. de adviezen van de Rekenkamer.

Als dus B&W de Raad voorstellen voorlegt die in strijd zijn met de adviezen van de Rekenkamer en de Raad stemt klakkeloos in met deze voorstellen, dan legt de Raad daarmee de adviezen van de Rekenkamer, haar eigen adviesorgaan, naast zich neer. De kosten die de Raad van Wijdemeren (wij, de inwoners dus) dan betaalt voor de adviezen van de Rekenkamer zijn dan dus in feite weggegooid geld.

Heeft mevrouw Van Henten ooit niet gezegd dat we in Wijdemeren geen dualisme kennen?

Maar alle lof voor de Rekenkamer. Daar heb je tenminste wat aan.

Met vriendelijke groet,

Tineke Franssen
Loosdrecht

Naschrift redactie:

Tja, hoe zit dat? Aan wie rapporteert de rekenkamer? We hebben het maar even opgezocht op de website van de gemeente. Daar staat dit:


wijdemeren.nl :

De rekenkamercommissie doet onderzoek naar de rechtmatigheid, de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het gemeentelijk beleid.

De heren M. Rabbae en W.H. van den Hoek vormen samen met voorzitter C.H.Moen, de rekenkamercommissie van de gemeenteraad van Wijdemeren.

De leden van de rekenkamercommissie doen onderzoek naar de rechtmatigheid, de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het gemeentelijk beleid. Zij bepalen zelfstandig hun onderzoeksagenda en zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het inventariseren van onderzoeksonderwerpen en het opzetten, begeleiden en uitvoeren van de onderzoeken. Over de resultaten brengt de commissie openbare rapportages uit aan de raad.


Geeft dat antwoord op de vraag. Ja, nou, nee, nou..., tja, eh..., nee.. Een beetje.

Er staat dat de rekenkamer zelf bepaalt wie of wat ze onderzoekt. Ze krijgt geen opdrachten. Niet van de raad en niet van B&W. Heeft de rekenkamer iets uitgezocht, dan gaat hun openbare rapport naar de raad. Niet naar B&W. Het is dan aan de raad om iets met de bevindingen te doen, of niet.

In de praktijk zal het doorgaans wat anders werken. Een rapport over een misstand is op zich zelf al een politiek feit waarmee alle betrokkenen iets moeten doen. Al is het maar, minimaal, het instellen van een onderzoekscommissie om het probleem over de verkiezingen heen te tillen.

De rekenkamer moet dan wel goede onderzoeksopdrachten selecteren. Als vriend en vijand het erover eens zouden zijn dat een bepaald rekenkameronderzoek en -rapport helemaal nergens over gaan, dan is de onderste la snel gevonden.

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
28 gr.
windkr. 2