WIJDEMEERSE WEBKRANT
Winst Schakers Laren
's-Graveland, zo 26 april 2009

Afgelopen vrijdag toog het achttal van Schaak Vereniging 's-Graveland naar Laren voor de een na laatste ronde in de achttallen competitie.

ingezonden bericht

Laren te sterk voor 's-Graveland?

Afgelopen vrijdag toog het achttal van Schaakvereniging 's-Graveland naar Laren voor de een na laatste ronde in de achttallen competitie.

Laren staat samen met Amersfoort gedeeld eerste, alle wedstrijden gewonnen en evenveel bordpunten, terwijl 's Graveland op de vijfde plaats bivakkeert. Overigens zullen Laren en Amersfoort elkaar de volgende ronde treffen, die tevens de laatste ronde van de competitie is en de strijd om het kampioenschap in de derde klasse van de sgs beslechten.

Patrick Kreuning speelde met wit de voor zijn stijl zo typerende bird-opening, hij wist zijn opponent een dubbelpion op te dringen, later gaf de opponent gratis een van de twee elkaar in de weg staande pionnen prijs. Patrick kwam wat laat ontwikkeld te staan en ondervond lichte druk van zijn tegenstander, maar nadat hij nog een pion won en zijn tegenstander een stuk wegblunderde was de strijd gestreden.

John van der Klein kreeg te maken met een Damefianchetto. Hij verkeek zich op een aanval van zijn opponent en moest een pion van zijn koningsstelling prijsgeven. Daarna maakte John een blunder en gaf hij zich gewonnen. Jan Andriessen verdedigde zich tegen de Italiaanse opening. Zijn opponent kreeg een vrijpion in het centrum en won ook nog eens een kwaliteit, Jan zag het nutteloze van verderspelen in en gaf zich over.

Henk Passenier had ook al een Italiaanse opening tegen zich. Hij blunderde een stuk weg en dat bleek teveel. Johan Verburg had het Damegambiet gekozen, de strijd bleef zeer lang in evenwicht, maar door tijdnood ging het in het eindspel mis. Joop Selders had een geweigerd Damegambiet. Hij kwam iets in het voordeel te staan, leek een stuk te winnen, maar door handig manoeuvreren van zijn tegenstander verloor hij er een en de partij. Henk schoenmaker koos voor de Caro-Kann verdediging. De strijd was volkomen gelijkwaardig, maar in het eindspel bleek het paard van zijn opponent net even handiger dan de loper van Henk. Dat kostte hem de partij.

De kersverse nieuwe clubkampioen, Floris van Doorn, had aan het eerste bord ook te maken met de Caro-Kann verdediging van zijn tegenstander. De strijd bleef de hele partij in evenwicht en remise was de terechte uitslag zodat de geflatteerde eindstand 6.5-1.5 in het nadeel van de 's Gravelanders uitviel. Mede door met drie invallers te moeten spelen en wat kleine maar onnodige fouten is deze eindstand tot stand gekomen. Er had zeker meer in gezeten, wie weet zelfs een gelijkspel.

De interne competitie is nu afgelopen, Floris van Doorn ging de laatste 6 weken Patrick Kreuning in de ranglijst voorbij en veroverde de eerste plaats, die hij, mede doordat Patrick heeft aangekondigd de club voor een andere te gaan verruilen, wellicht nog lange tijd zal houden. Op 7 mei is weer het jaarlijkse gong-toernooi en 14 mei zal de laatste ronde in de SGS-competitie worden verspeeld, thuis tegen de Pion-Voga uit Hilversum.

Maar voor het zover is moet maandag eerst het viertal naar Nijkerk, een wedstrijd om des keizers baard, het viertal staat tweede en kan niet meer stijgen of dalen, HSG is kampioen geworden in deze groep.

Patrick Kreuning

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
motregen
16 gr.
windkr. 2