WIJDEMEERSE WEBKRANT
CDA: Steun voor Weide-meren
Horstermeer, di 28 oktober 2008

Tijdens het lijsttrekkersdebat voor de waterschapsverkiezingen heeft Wim Zwanenburg namens het CDA steun gegeven aan het plan Weide-meren.


Het plan Weide-meren van Jan Zwagerman.

Zie voor meer informatie het bericht van 21 oktober en de website www.weidemeren.nl.

Dossier Horstermeer

persbericht

CDA Wijdemeren

CDA Amstel, Gooi en Vecht steunt Plan Weide-meren

Wim Zwanenburg, lijsttrekker van het CDA bij de waterschapsverkiezingen voor Amstel, Gooi en Vecht (AGV), heeft zijn waardering geuit voor het plan 'Weide-meren' van Jan Zwagerman van de bewonersgroep Horstermeer.

Plan Weide-meren beslaat 84 hectare gebied in de Zuidelijke Horstermeerpolder, ten zuidoosten van de Radioweg bij Nederhorst den Berg, in de gemeente Wijdemeren. In dit deel van de Horstermeerpolder worden in het plan van Jan Zwagerman ca. 50 meervaarten (de brede rode banen op de kaart) gegraven van ongeveer 20 meter breed. De afgegraven grond wordt gebruikt om de naastgelegen weilanden op te hogen tot er meerakkers onstaan van ca. 20 meter breed op dijkhoogte (= 0.5 +NAP). De meerakkers zijn bestand tegen alle peilverhogingen in de omringende plassengebieden. Volgens dit plan zal er geen verlies optreden van 312 hectare land (zoals in het plan van de provincie) en de waterberging zou gegarandeerd zijn volgens de specificaties van de provincie (optioneel zelfs met surplus). Bovendien komt er zo 42 hectare permanent droog land (weide) en 42 hectare permanent water met een variabel peil van 1,45m onder NAP tot 3,45m onder NAP.

Jan Zwagerman stelde tijdens dat het debat tussen de lijsttrekkers voor de waterschapsverkiezingen voor in Hilversum op 27 oktober dat de huidige wildernis in de Horstermeerpolder moet teruggebracht worden volgens de Keur van de Horstermeerpolder. "De wijze waarop de gronden nu worden beheerd brengt de waterhuishouding van de polder ernstig in gevaar. En is bovendien in strijd met de landelijke distelverordening". Jan Zwagerman wil dat de natuur in de Horstermeer weer toegankelijk wordt voor de bewoners van de Horstermeer en bezoekers van buiten de polder. Momenteel is het gebied ten zuiden van de Radioweg in beheer bij Natuurmonumenten. Omdat zij het gebied beheren als natuurgebied hoeven ze de sloten niet schoon te houden en daarvoor zouden ze ontheffing hebben van het AGV.

CDA-lijsttrekker Zwanenburg vroeg tijdens het debat om opheldering aan AGV-dagelijks bestuurslid Lammy Garming, die momenteel tevens lijsttrekker is van Water Natuurlijk. "Wanneer en door wie is die ontheffing verleend? Het CDA heeft in het verkiezingsprogramma staan dat het achterstallig onderhoud met kracht ter hand moet worden genomen (baggeren, het onderhoud en schoonmaken van sloten en watergangen om (toekomstige) wateroverlast voor bewoners te voorkomen. Het CDA vindt dat de Keur (het normbeeld van het AGV voor het waterbeheer) onverkort moet gehandhaafd voor alle partijen in het werkgebied van AGV, dus ook voor natuurorganisaties". Uit een toelichting van ambtenaren van AGV/Waternet is inmiddels gebleken dat het waterschap in 2006 een nota heeft vastgesteld over de inrichting, gebruik en onderhoud (van water) in natuurgebieden. De zogenaamde tertiaire wateren in natuurgebieden zouden mogen verlanden. Zwanenburg wil dat dit beleid door het nieuwe bestuur van het waterschap na de verkiezingen opnieuw wordt geëvalueerd. Hij wil bovendien weten welke (natuur)organisaties daarvan profiteren. Volgens de familie Zwagerman is de Keur voor de Horstermeer in 1962 vastgesteld. Sindsdien is er volgens hen ook geen nieuw peilbesluit genomen. Het gevolg is dat bewoners van de Horstermeer regelmatig met wateroverlast worden geconfronteerd.

Zwanenburg wil met beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur de details weten van het dagelijks bestuur van het AGV. Hij geeft aan dat hij bij het provinciebestuur het Plan Weide-meren van Jan Zwagerman zal aanbevelen. Hij betreurt wel dat de bewonersgroep niet eerder het alternatieve plan heeft gepresenteerd, bijvoorbeeld tijdens de informatiebijeenkomst op 17 september toen de Adviescommissie Horstermeerpolder haar plan voor natuurontwikkeling en waterberging in de Horstermeerpolder, opgesteld op verzoek van Gedeputeerde Staten Noord-Holland, presenteerde. Volgens Jan Zwagerman was hij door administratieve problemen bij verschillende overheden niet tijdig aangeschreven over de plannen. Inmiddels heeft de algemene ledenvergadering van de Bewonersvereniging Horstermeerpolder op 8 oktober 2008 ingestemd met het plan Weide-meren. Zwanenburg meent dat het Plan Weide-meren beslist een kans moet krijgen. "Het is wel van belang dat waterberging in de Horstermeerpolder een plaats krijgt, dat is volgens de provinciale plannen een onontkoombaar gegeven. Maar het Plan Weide-meren biedt zelfs mogelijkheden tot meer. De provincie en het waterschap moeten een dergelijk bewonersinitiatief zeer serieus nemen. Het blijkt maar weer eens dat verkiezingen een goede gelegenheid zijn om de beleidsmakers ter verantwoording te roepen".

Wim Zwanenburg
CDA-Lijsttrekker Waterschapsverkiezingen november 2008
Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
10 gr.
windkr. 3