WIJDEMEERSE WEBKRANT
Brandweerkazerne toen
Kortenhoef, wo 12 november 2008

Naar aanleiding van de discussie gisteren, over het heien voor de nieuwe brandweerkazerne, maar eens wat oude foto's opgezocht.


De Roerdomplaan. het parkeerterrein en het grasveld worden aangelegd. Het zal nog jaren duren voor de brandweerkazerne (links) verrijst.


Uitzicht op de plek waar nu de brandweerkazerne staat.

Herman van der Kooi woont vlakbij de brandweerkazerne in Kortenhoef. Omdat gisteren werd opgemerkt dat heien voor de nieuw te bouwen brandweerkazerne voorzichtig moet gebeuren, omdat de huizen rondom gebouwd zijn op grondverbetering, zond hij foto's naar de WWK waarop dat te zien is. Voor ons aanleiding om ook even in de doos met oude foto's te duiken.


Rondom zwarte grond. Het gat gevuld met zand. Foto: Herman v.d. Kooi.

Uitzicht op de Eslaan. Rechts "de paal". De antenneinrichting van het centrale antennesysteem.

1971-1972

Wij schrijven 1971-1972. De wijk Groenhoven lll in Kortenhoef (tussen de Roerdomplaan en de Hoflaan) wordt gebouwd door het bouwbedrijf van de Gebroeders Torsing in Ankeveen. Omdat de zandlaag dicht onder de oppervalkte ligt wordt de zwarte grond afgegraven en op een enorme berg van acht meter hoog aan de Zuidsingel gestort. Die berg, "De Zwarte Berg", blijft daar 15 jaar liggen, tot grote vreugde van de kinderen uit de buurt. De uitgravingen worden opgevuld met zand waarop direct gebouwd wordt (de grondverbetering). Daardoor is het niet nodig om te heien.


De Zuidsingel. Links de inrit naar het parkeerterrein bij de brandweerkazerne en het grasveld. Onder rechts de inrit van de "beltweg", die nu aansluit op de Bruinjoost.

De Zuidsingel. In het midden de inrit van het parkeerterrein in aanbouw. Rechts groen en kassen. Tegenover de inrit ligt nu de Bruinjoost.

Zuidsingel fase 1 t/m 8

Begin jaren negentig ontstaan de plannen om rechts van de Zuidsingel de even zijde te bebouwen. De plannen Zuidsingel 1 t/m 7 (La Traviata) en binnenkort 8. Vanaf ca. 1990 wordt de hele strook bebouwd, met in het midden sporthal De Fuik. Ook nu is Gerard Torsing betrokken bij de bouw, ditmaal als wethouder van de gemeente 's-Graveland.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann/
Herman v.d. Kooi
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
10 gr.
windkr. 4