WIJDEMEERSE WEBKRANT
Utrecht tegen Ter Sype
Nieuw Loosdrecht , za 8 maart 2008

De weerstand tegen de plannen om woningen te bouwen op Ter Sype en de baan van het vliegveld aan te passen neemt toe. Utrecht protesteert.

Doorbraak


Links boven Nieuw Loosdrecht, midden onder vliegveld Hilversum.

Er wordt al jaren gesproken over nieuwbouw op Ter Sype in Nieuw Loosdrecht. Om die mogelijk te maken moet de startbaan van vliegveld Hilversum gedraaid worden, om zo aan de geluidsnormen in de nieuwbouwijk te voldoen. Tegen het draaien van de baan is altijd verzet geweest van bewoners van Hilversum Zuid en van de kant van Utrecht, omdat daar gevreesd werd dat de geluidsoverlast zou toenemen. Bij een eventueel besluit over draaien van de baan waren tal van overheden betrokken, waardoor het er nooit van kwam. Nadat de zeggenschap over het draaien van het ministerie onlangs naar de provincie Noord-Holland ging, leek er een doorbraak gekomen te zijn. Ook de gemeente Hilversum lag niet meer dwars. Die beide feiten waren onlangs aanleiding voor Wijdemeren om verheugd aan te kondigen dat het nu echt zou gaan gebeuren, de nieuwbouw van vijfhonderd woningen op Ter Sype.


De rode vlek is Ter Sype, rechts ligt het vliegveld.

Weerstand

Inmiddels beginnen de tegenstanders zich echter meer en meer te roeren. De bewonersvereniging van Hilversum Zuid liet al weten tegen de plannen te zijn vanwege de vrees voor meer vliegtuiglawaai. Vandaag staat in de G&E dat ook de gemeente Utrecht zich in de strijd mengt. Wethouder Robert Giesberts heeft aangekondigd dat hij gaat protesteren bij Noord-Holand, het kabinet en de Tweede Kamer tegen het draaien en asfalteren van de startbaan op vliegveld Hilversum. De Utrechtse GroenLinks fractievoorzitter Marry Mos vreest dat de aanleg van een verharde baan in combinatie met een draaiing van de baan een verdubbeling van het aantal vliegbewegingen zal veroorzaken, waarmee de rust in de provincie Utrecht verstoord zal worden.

Protest op niveau

Omdat de vluchten over het recreatie- en stiltegebied Noorderpark gaan zal daar de rust worden verstoord zo stelt Utrecht. Het Utrechtse college van B&W acht dat ongewenst. Marry Mos vindt dat Noord-Holland de problemen over de Utrechtse schutting gooit en wil daarom dat er op landelijk niveau actie wordt ondernomen.

Dossier Ter Sype / Vliegveld Hilversum

bron
G&E
foto
Google Maps
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
8 gr.
windkr. 4