WIJDEMEERSE WEBKRANT
Herten en Huizen
Wijdemeren, do 17 juli 2008

De edelherten lijken verdwenen uit 's-Graveland. De provincie zet Wijdemeren onder druk om huizen aan statushouders ter beschikking te stellen.

Twee berichten in de G&E van vandaag over herten en huizen.

Edelherten weer weg

In juni werd bekend dat er drie edelherten op de buitenplaatsen in 's-Graveland rondliepen. De beesten horen daar niet. Edelherten hebben meer ruimte nodig dan op de buitenplaatsen beschikbaar is. Bovendien zijn zij een gevaar voor het verkeer.

Vandaag staat in de krant dat de dieren even stilletjes zijn verdwenen als zij gekomen zijn. Rita Oppenhuizen van Natuurmonumenten weet niet of de vermoedelijke eigenaar van de herten door NatMon is aangeschreven en of die de dieren weer op zijn eigen terrein heeft opgesloten. Het is ook mogelijk dat de dieren zelf zijn weggetrokken. Hoe dan ook, zij lijken weg te zijn.

Huizen voor Statushouders

Noord-Holland gaat druk uitoefenen op Noord-Hollandse gemeenten om te zorgen voor huisvesting voor statushouders (voormalige asielzoekers die een verblijfsstatus hebben gekregen). Gemeenten hebben een verplichting om te zorgen voor huisvesting. In Noord-Holland loopt dat volgens gedeputeerde Sacha Baggerman niet zoals het zou moeten. Daarom wil zij de nalatige gemeenten dwingen om aan hun verplichtingen te voldoen. In de regio zijn het Laren (achterstand 18), Bussum (17), Wijdemeren (12) en Blaricum (10) die een achterstand hebben. Als de gemeenten het probleem niet oplossen, dan zal de provincie voor de huisvesting gaan zorgen en de kosten op de gemeenten verhalen.

Geen ontheffing

Vorig jaar probeerde Laren een ontheffing te krijgen van de verplichting, vanwege het tekort aan geschikte woningen. Het rijk wees dat verzoek echter af. In alle gemeenten met een achterstand is het probleem dat er weinig goedkope huurwoningen zijn en dat die ook niet gebouwd worden. Bovendien zijn er al lange wachtlijsten voor dat type woningen.

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
18 gr.
windkr. 4