WIJDEMEERSE WEBKRANT
Schakers verslaan Oud-Zuylen
's-Graveland, wo 10 december 2008

In de uitwedstrijd tegen Oud-Zuylen 5 is schaakvereniging 's- Graveland knap overeind gebleven. Het werd vijf - drie voor de 's-Gravelanders.

ingezonden bericht

Schaakvereniging boekt belangrijke zege

In de uitwedstrijd tegen Oud-Zuylen 5 is schaakvereniging 's- Graveland knap overeind gebleven. Oud Zuylen had nog al zijn wedstrijden gewonnen waar de 's-Gravelanders een gelijkspel hadden gespeeld in de eerste ronde.

Henk Schoenmaker kreeg in een geweigerd Damegambet al vroeg een scherpe aanval op zijn koningsstelling en na 17 zetten was het voor hem voorbij.
Floris van Doorn weigerde eveneens het Damegambiet te aanvaarden, waarna het een zeer lange gelijkopgaande strijd werd. Zijn opponente maakte aan het eind van het middenspel een fout waardoor Floris een paard won, maar later maakte ook Floris een fout waardoor hij werd gedwongen eeuwig schaak te accepteren of een stuk terug te geven. Gezien de stand op dat moment koos Floris voor het eerste en was remise het logische gevolg.

Patrick Kreuning speelde zoals gebruikelijk de Bird-opening. Zijn tegenstander bleek dat ook altijd te spelen, maar de laatste had nauwelijks verweer op de sterke aanval die Patrick opzette. Hij verloor een pion en blunderde vervolgens een paard weg, Patrick had daarna geen kind meer aan hem en won makkelijk.
John van der Klein besloot in een Spaanse partij niet te rocheren maar zijn G-lijn te openen voor de toren. Zijn dame stond ook op een vrije lijn, de mataanval die hij vervolgens opzette was dodelijk.

Ruben won in een Sokolsky-opening een pion. Hij was daarna voortdurend in de aanval, oppermachtig in het middenspel, zijn tegenstander was kansloos en gaf na veel materiaalverlies op. John Reichart speelde een Siciliaanse partij, hij blunderde een stuk weg en was niet bij machte het tij te keren, hij dreigde nog veel meer materiaal te verliezen en gaf het op.

Henk Passenier speelde een Italiaanse partij. Het ging zeker 60 zetten lang gelijk op, daarna won Henk een pion. Zijn tegenstander probeerde Henk door de tijd te jagen met schijnaanvallen, het was echt verwonderlijk dat het aanwezige SGS-bestuurslid hier niet ingreep, want in de statuten staat namelijk dat dit niet mag. Henk won nog een loper, en besloot toen om wegens tijdnood maar eeuwig schaak te geven waarmee hij een half punt redde.

Ook de Philidorverdediging van Jan Andriessen verliep niet vlekkeloos. Hij kwam sterk uit de opening, had een dubbele mataanval welke ten kostte van dame-ruil werden afgeslagen. Daarna verloor Jan door een vork een loper. In het eindspel deed de opponent een onregelementaire zet met de koning toen hij schaak werd gezet. Hij dacht vervolgens maar de toren tussen de koning en de schaakgevende toren te zetten, maarja, aanraken is zetten. Het bestuurslid van de SGS greep ook hier niet in waarop de teamcaptain van 's Graveland maar besloot er iets van te zeggen. Hij had hierin groot gelijk. De tegenstander werd nog even narrig omdat hij niet wist dat het om de teamcaptain van 's Graveland gaf, maar toen hij dat doorhad gaf hij meteen op.

Eindstand

De eindstand was derhalve: Oud-Zuylen 3 - SV 's Graveland 5. Een knappe overwinning en 's Graveland blijft op koers voor promotie. Momenteel staat ze tweede, maar Laren moet nog de derde ronde spelen welke vermoedelijk door Laren gewonnen gaat worden gezien de stand. Dan zou SV 's Graveland derde staan achter Amersfoort en Laren die dan beide hun drie wedstrijden nog wonnen. Maar ze moeten nog tegen elkaar en tegen 's Graveland. Ook moeten Amersfoort en Laren nog tegen Oud-Zuylen. Het ziet er dus rooskleurig uit voor de 's Gravelanders. Op 15 januari is de volgende thuismatch tegen de Soester Schaak Combinatie.

Ook zin om eens te komen schaken? Kom dan op donderdagavond langs in de Matrijs aan de Julianaweg 15. Vanaf 20.00 uur staat de koffie klaar. Vooraf aanmelden strekt tot aanbeveling, dan houden wij een tegenstander voor u vrij.
Voor info en aanmelden: Patrick Kreuning, 035-8795195, pkreuning at orange.nl

Patrick Kreuning
Ankeveen

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
4 gr.
windkr. 2