WIJDEMEERSE WEBKRANT
Activiteiten bij Nat.Mon.
's-Graveland, vr 15 augustus 2008

Natuurmonumenten kondigt in een serie persberichten een aantal activiteiten aan. Van varen tot de open monumentendag.

persberichten

Open Monumentendag op de forten in Gooi en Vechtstreek

In het weekend van Open Monumentendag zullen een aantal forten van Natuurmonumenten opengesteld zijn voor het publiek. Op zaterdag 13 september bent u welkom op de forten Nieuwersluis, Nigtevecht en Kijkuit. De openingstijden zijn van 11 tot 16 uur. En Fort Botshol op zaterdag 20 september van 11 tot 16 uur. De toegang is steeds gratis.

Hele dag rondleidingen op Fort Nieuwersluis, Nigtevecht en Botshol
Het bezoeken van een fort is steeds weer een bijzonderheid. Je zet een stap terug in de tijd en ademt de sfeer van het leger in de 18 en 19de eeuw. De meeste forten hebben nog slaapvertrekken, een keuken, een officiersruimte en latrines. Nu weliswaar leeg maar een goed beeld gevend van hoe het er destijds aan toe ging op een legerplaats. Ten tijde van de Koude Oorlog kreeg Fort Nieuwersluis de bestemming van commandopost van ‘Bescherming Bevolking’. Speciaal voor Open Monumentendag is een uitgebreide collectie van voorwerpen en boekwerken van deze organisatie tentoongesteld. Op Fort Botshol vindt u geen gebouwen, maar de ligging, met Botshol en Waverhoek aan uw voeten is uniek.

Vrijwilligers van Natuurmonumenten geven op de forten doorlopend rondleidingen van ongeveer een uur. Ook voor kinderen is een bezoek interessant én spannend. Op Fort Kijkuit zijn geen rondleidingen, maar kunt u zelf rondkijken.

Waar liggen de forten?

Fort Nieuwersluis ligt aan de Rijksweg 9 in het gelijknamige plaatsje aan de Vecht onder Loenen. Fort Nigtevecht ligt op de westoever van het Amsterdam Rijnkanaal, niet bereikbaar vanuit het dorp Nigtevecht maar vanuit Abcoude. Fort Kijkuit ligt aan de Kleizuwe 17 in Vreeland, langs provinciale weg Hilversum-Vinkeveen, afslag Nederhorst den Berg.Fort Botshol: ten zuidwesten van Abcoude aan de Winkel.


Laatste vaartochten van het jaar
Varen op de Ankeveense Plassen en het Naardermeer

Uw laatste kans om dit jaar het Naardermeer of de Ankeveense Plassen met de varende boswachter te bezoeken. In september en oktober kunt u nog mee met een vaartocht in deze natuurgebieden van Natuurmonumenten.

De Ankeveense Plassen, heerlijk rustig

Op de Ankeveense Plassen kunt u een heerlijk vaartochtje maken met een enthousiaste gids van Natuurmonumenten. Hij vertelt u over de geschiedenis en toekomst van dit natuurgebied. U kunt varen op 6, 7, 10, 20 en 21 september van 13.00 tot 15.00 uur. Leden van Natuurmonumenten betalen voor de vaartocht € 8, niet-leden € 12,- en kinderen t/m 12 jaar € 4,-.

De eendenkooi van het Naardermeer, verscholen in het riet
Op elke vrijdag (behalve 26 september), zaterdag en zondag in september kunt u ’s middags van 13.30 tot 16.30 uur mee met een vaartocht naar de eendenkooi van het Naardermeer. In oktober kunt u elke zaterdag en zondag mee. Op donderdag 4 en 11 september kunt u ’s avonds varen van 18.00 tot 21.00 uur. Voor leden van Natuurmonumenten kost een vaartocht € 8,00 en voor niet-leden € 12,00. Kijk voor meer informatie op www.naardermeer.nl. Het vertrekpunt van de vaartochten is bij De Visserij, Meerkade 2, Muiderberg. Voor mindervaliden is een rolstoellift aanwezig.

Op avontuur met Naardermeer Live

Voor gezinnen met kinderen van 6 t/m 12 jaar is er op 3, 10 en 17 september en 1 en 15 oktober van 13.30 tot 16.30 uur de avontuurlijke vaartocht Naardermeer Live. Met speciaal opgeleide gidsen maak je een avontuurlijke natuurbeleeftocht. Onderweg doe je samen met je ouders pittige opdrachtjes op en rond het water. Zo kom je van alles te weten. Je zal je zeker niet vervelen! Kosten: € 4 (kinderen), € 5 (leden), € 8 (niet-leden).

Wilt u Natuurmonumenten helpen dit natuurgebied te beschermen? Voor € 2,- bent u al lid van Natuurmonumenten. Kijk op www.natuurmonumenten.nl of bel de ledenservice.

Er is helaas beperkt plaats op de boot. Voorkom teleurstellingen en reserveer tijdig bij de ledenservice van Natuurmonumenten, T (035) 655 99 55 of via www.natuurmonumenten.nl. Een keer iets anders doen met een familiedag of personeelsuitje? Boek dan een groepsexcursie bij onze ledenservice.


Ontmoet De Nachtwachter van het bos
Avondexcursie bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland

’s Avonds kom je meestal niet in het bos. Het is er veel te donker. Je ziet geen hand voor ogen. Maar de geheimzinnige Nachtwachter heeft een lantaarn bij zich. Hij laat je het bos zien bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland. Onderweg vertelt hij spannende verhalen. Durf jij mee? Reserveer voor deze avondtocht, die plaatsvindt op 29 augustus, 5 en 12 september.

Voor gezinnen met kinderen van 7 tot 10 jaar. Leden van Natuurmonumenten betalen per persoon € 5,00 (niet-leden € 8,00). Graag gepast betalen op de avond zelf. Het bezoekerscentrum is dan namelijk gesloten. Bij erg slecht weer kan de excursie niet doorgaan.

Er kan helaas maar een beperkt aantal mensen mee met een excursie. Voorkom teleurstellingen en reserveer tijdig. Dit kan bij het bezoekerscentrum, T (035) 656 30 80 (tijdens openingstijden). U kunt ook reserveren via www.natuurmonumenten.nl.

Het bezoekerscentrum is geopend van woensdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur (maandag en dinsdag gesloten). Adres: Bezoekerscentrum Natuurmonumenten, Noordereinde 54b, 1243JJ, ’s-Graveland, T (035) 656 30 80.


Open Monumentendag:
Lezing en wandeling op Schaep en Burgh

Open Monumentendag, zaterdag 13 september, staat bij Natuurmonumenten in het teken van het herstelplan van de 's-Gravelandse Buitenplaatsen, in het bijzonder Schaep en Burgh. Om 11 uur, 13 uur en 15 uur zijn er lezingen door Johan van Galen Last in het restaurant van Schaep en Burgh. Johan is boswachter bij Natuurmonumenten en heeft zich verdiept in de historie en aanleg van de buitenplaatsen.

De lezing geeft een indruk van de rijke geschiedenis van deze bijzondere buitens in ’s-Graveland. Ook het herstelplan, welke in de komende jaren uitgevoerd gaat worden op de buitenplaatsen, wordt toegelicht. Inschrijven voor de lezingen is gewenst en kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda. U kunt ook bellen met Bezoekerscentrum ’s-Graveland, T (035) 656 30 80, of de ledenservice, T (035) 655 99 55. Entree is gratis.

Met eigen ogen

U kunt ervoor kiezen om rechtstreeks naar de lezing op Schaep en Burgh te komen op Noordereinde 60. Maar u kunt deze lezing ook combinereb met een informatieve wandelroute op het landgoed achter Schaep en Burgh. Aan de hand van korte beschrijvingen kunt u zelf zien welke werkzaamheden er waar gaan gebeuren. Van 10 tot 14 uur kunt u deze route ophalen bij het bezoekerscentrum, Noordereinde 54b in 's-Graveland .

Nu en in de toekomst

De tien ’s-Gravelandse Buitenplaatsen van Natuurmonumenten zijn bijna vier eeuwen oud en vormen een prachtige, belangrijke en beeldbepalende keten van buitenplaatsen in de Gemeente Wijdemeren.. Geschiedenis en heden zijn hier nauw verweven. De buitenplaatsen raken nu in snel tempo ‘op leeftijd’. Daarom moet er de komende tien jaar heel veel gebeuren om de rijke historie van de buitenplaatsen voor de toekomst veilig te stellen. Er is daarom een omvangrijk herstelplan opgesteld. Natuurmonumenten investeert zelf een groot bedrag in het herstelplan, maar er is veel meer geld voor nodig. De vereniging vraagt daarom de steun van particulieren en bedrijven.

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
22 gr.
windkr. 2