WIJDEMEERSE WEBKRANT
G.J.G van Mesdag
Wijdemeren, vr 25 april 2008

persbericht

G.J.G van Mesdag Hasselt

De heer G.J.G van Mesdag uit Hasselt: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van Mesdag is sedert 1972 voorzitter van het bestuur van de Stichting Vroege Vogels (Early Birds). In een eigen hangar op het vliegveld Lelystad worden onder verantwoordelijkheid van de stichting zeer oude vliegtuigen gerestaureerd of herbouwd door een groep vrijwilligers, veelal (ex-) medewerkers van de KLM of de Koninklijke Luchtmacht.

Voor '25

De meeste vliegtuigen dateren van voor 1925. Door de jaren heen is er een unieke collectie ontstaan van enkele tientallen vliegtuigen en een grote variatie aan onderdelen. In de meeste van deze oude toestellen kan nog worden gevlogen. Het team bouwde ondermeer een exacte kopie van het toestel waarmee Bl é riot in 1909 de eerste vlucht over het Kanaal maakte.

De heer Van Mesdag is er in geslaagd een groep zeer deskundige medewerkers om zich heen te verzamelen. Mede door zijn goede relaties met de KLM en andere luchtvaartinstanties heeft hij voor zijn werkplaats de hand weten te leggen op goede gebruikte machines en meetapparatuur. Hij bezoekt beurzen en tentoonstellingen in binnen- en buitenland voor de aankoop van vliegtuigonderdelen, instrumenten en andere materialen. Hij is met zijn 86 jaar nog steeds in het bezit van een geldig vliegbrevet en is daarmee de oudste sportvlieger in Nederland.

Molen

Naast bovengenoemde activiteiten is hij een aantal jaren lid geweest van de Stichting De Hollandse Molen. Hij beheert nog steeds een molen aan de Vecht.

Het Kapittel van de Civiele Orden kwalificeert hem als 'iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen, anderen heeft gestimuleerd en iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben'.

bron
persbericht
foto
Douwe v. Essen
auteur
---
editor
Rik Jungmann
overzicht
volgende