WIJDEMEERSE WEBKRANT
Gele kaart Werkaandeweg.nu
Wijdemeren, wo 23 april 2008

Morgenavond zal werkaandeweg.nu (v/h doedoem) op de dorpsavond in de Dobber in Kortenhoef van zich laten horen. O.a. over de Beresteinseweg.

Dossier Verkeer 's-Graveland

ingezonden bericht

Nieuwe brug Beresteinseweg verontrust Werkaandeweg.nu

Komende donderdagavond wordt er in de Dobber een dorpsbijeenkomst gehouden. Het belooft een spannende avond te worden, mede omdat actiegroep Werkaandeweg.nu (voormalig Doedom) aan alle inwoners op het Noorder- en Zuidereinde gele kaarten heeft rondgedeeld.

Initiatiefnemer Mario Wouters zegt dat dit bedoeld is om de gemeente een gele kaart uit te kunnen delen. "Wanneer we vinden dat dat noodzakelijk is natuurlijk," lacht hij. "Wat we precies gaan doen op de dorpsavond blijft nog enigszins geheim, maar ik beloof dat het zeker interessant gaat worden, uiteraard zullen de mensen van Werkaandeweg.nu hun zegje doen en vragen stellen."

Een van de dingen die zeker aan de orde zullen komen volgens Wouters is het nieuwe ontsluitingsplan van Hilversum. "Een van de inwoners van de Beresteinseweg sprak ons onlangs aan en informeerde ons over de plannen van de gemeente Hilversum." Volgens Wouters zou de gemeente Hilversum versneld een brug willen plaatsen die het industrieterrein het Havenkwartier met de Beresteinse weg zou moeten verbinden.

"Wat wij hebben begrepen is dat de inwoners van de Beresteinseweg al bij elkaar zijn geweest en zeer bezorgd zijn wat er met hun straat gaat gebeuren," zegt Wouters. Hij vindt het dan ook vreemd dat de gemeente Hilversum met dit idee komt, en het verbaast hem nog meer dat de gemeente Wijdemeren hierop nog niet heeft gereageerd. "Het is duidelijk dat Hilversum zichzelf beter wil ontsluiten, maar het is voor iedereen een nachtmerrie dat vrachtwagens vanuit het Havenkwartier in Hilversum over onze dorpswegen moeten rijden om naar de N201 - de Vreelandseweg - of N236 te rijden. Dit kan en mag niet gebeuren," zegt Wouters.

Opvallend noemt Wouters dat op de site www.hilversumbeterbereikbaar.nl met geen woord wordt gerept over de gevolgen van het verkeer in 's-Graveland. "We zullen de gemeente Wijdemeren danook aansporen om hierop concrete actie op te ondernemen," zegt Emile Bakker, mede-oprichter van Werkaandeweg.nu. Volgens hem ligt de precieze locatie van de brug nog niet vast en zouden er twee varianten zijn onderzocht, de aanvankelijke datum zou 2015 zijn, maar dit is vervroeg naar 2009. "Een variant zou van de Eerste loswal - Verlengde loswal over de Gooische Vaart gaan, een andere variant aan het einde van de Nieuwe Havenweg."

Volgens Bakker worden de kruispunten Geert van Mesdagweg - Vaartweg gereconstrueerd en verbreed, vrachtwagens die de regio willen verlaten kunnen dan ook kiezen om via de nieuwe brug en het Noorder- en Zuidereinde de regio te verlaten. "We zijn momenteel al het afvalputje van Hilversum, maar het kan en mag toch niet zomaar gebeuren dat ronkende vrachtwagens uit het Havenkwartier ons dorp moeten gaan vervuilen?"

Volgens Bakker heeft de gemeente Hilversum in de recente jaren teveel vanuit eigen problematiek gedacht, zonder hierbij de gemeente Wijdemeren te betrekken. "De afsluiting van het Ankeveensepad, verder in het verleden het afsluiten van de Krugerbocht, het zijn allemaal voorbeelden van de gemeente Hilversum die alleen maar dingen afsluit. Mede hierdoor is het verkeer in 's-Graveland en Kortenhoef ondraagbaar geworden. Gezien de enorme verkeersproblematiek in Hilversum snap ik dan wel dat de gemeente meer infrastructuur wil aanleggen om congestie te verzachten. Maar niet over de ruggen van 's-Gravelanders, want de inwoners van 's-Graveland hebben de afgelopen jaren genoeg voor hun kiezen gekregen. Nee daar bedanken wij voor."

Volgens Wouters worden de luchtvervuilingsnormen op bijvoorbeeld het Zuidereinde al bijna overschreden. "Wij zien goede mogelijkheden dit idee van de gemeente Hilversum omver te werpen, samen met de inwoners van de Beresteinseweg in Wijdemeren, zij zijn de allerlaatste die dit willen, want er komt meer verkeer voor hun deur."

Wouters en Bakker roepen eenieder op komende donderdagavond, 24 April naar de gemeente-avond in de Dobber te komen en een gele kaart mee te nemen. "Ook wethouder Neef zal op deze avond aanwezig zijn, alle reden om dit voor te gaan leggen aan hem en te kijken wat de gemeente nu concreet wil gaan ondernemen om dit plan te stoppen. Ook willen we weten hoe de gemeente de verkeersproblematiek verder wil gaan aanpakken."

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
20 gr.
windkr. 4