WIJDEMEERSE WEBKRANT
Don Bijl over Trouwlocaties
Wijdemeren, vr 28 september 2007

Burgemeester Don Bijl zit op dezelfde lijn als de VVD fractie. Kerken zouden geen trouwlocatie moeten kunnen worden. Ook andere plaatsen vindt hij ongewenst.


Burgemeester Don Bijl

Scheiding kerk en staat

In het college van B&W neemt burgemeester Don Bijl (VVD) een minderheidsstandpunt in over de vrijgave van trouwlocaties. Hij is geen voorstander van het verruimen van het aantal trouwlocaties, zoals de coalitie van PvdA, CDA, GL en VVD dat wel wil. Bovendien vindt Bijl dat aan de scheiding van kerk en staat strikt de hand moet worden gehouden. Het logische gevolg van dat standpunt is dat een burgerlijk huwelijk niet in een kerk gesloten kan worden waarin ook erediensten gehouden worden. Een ongebruikte kerk, zoals de NH kerk in Ankeveen, is in zijn optiek gewoon een gebouw dat zich wel prima leent voor een burgerlijk huwelijk, een gebruikte kerk niet.

Trouwen in een bordeel

Don Bijl zou trouwens liever zien dat de volledige vrijgave van trouwlocaties, zoals die afgelopen week in de commissie besproken werd, niet plaats vindt. Hij is er een voorstander van om het huidige systeem te handhaven, waarbij de gemeente een locatie bestempelt tot Huis der Gemeente. Daarmee worden zijns inziens onwenselijke locaties geweerd, zoals bordelen en plaatsen waar duistere praktijken plaats vinden. Ook een boot kan als trouwlocatie in zijn ogen geen genade vinden, omdat die niet voldoet aan de eisen te stellen aan een Huis der Gemeente.

Raad voor volledige vrijgave

In de discussie, afgelopen dinsdag in de commissie Maatschappelijke Zaken, zat de VVD fractie ten aanzien van het gebruik van kerken op dezelfde lijn als de burgemeester. De VVD botste met dat standpunt met coalitiepartner CDA. Voor het overige klonk er geen enkel geluid vanuit de raad om de bestaande situatie met aangewezen locaties te handhaven, noch uit de coalitie, noch uit de oppositie van de beide DB's. Alle partijen waren voor het opheffen van de beperkingen zoals die nu bestaan. DBL, bij monde van Ab Krook, pleitte er zelfs zeer sterk voor om trouwen op het water voluit mogelijk te maken, ook varend.

bron
G&E
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
14 gr.
windkr. 5