WIJDEMEERSE WEBKRANT
Kappen in Kortenhoef
Kortenhoef, di 11 september 2007

Natuurmonumenten is op zoek naar vrijwilligers, die op en om de Kortenhoefse Plassen beheerwerkzaamheden willen doen.

persbericht

Natuurmonumenten zoekt vrijwilligers voor de Kortenhoefse Plassen

Natuurmonumenten is op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die een dag in de week samen met anderen, rond de Kortenhoefse Plassen beheerwerkzaamheden willen doen.

De Kortenhoefse Plassen behoren tot de mooiste natuurgebieden in het Vechtplassengebied. Deze waterrijke oase tussen de Vecht en de Utrechtse Heuvelrug was in de oertijd een haast ondoordringbaar moeras. In de loop van duizenden jaren hoopten zich plantenresten op tot veen. Dat veen werd later afgegraven door de streekbewoners die het gebied gaandeweg veranderden in een bewoonbaar cultuurlandschap met plassen, sloten, polders, wegen en lintdorpjes.

Het veen werd afgegraven uit de trekgaten en werd op de legakkers gelegd, waar het kon drogen. Na verloop van tijd is er een prachtig natuurgebied ontstaan met een patroon van petgaten en legakkers. De legakkers zijn begroeid geraakt met bomen. Als deze bomen te hoog worden bestaat het gevaar dat ze omwaaien en een deel van de legakker kan dan in het water erdwijnen.

Wanneer de bomen en struiken niet om de zes jaar afgezaagd worden, verdwijnen op de lange duur alle legakkers en blijft er alleen een grote plas over. Voor vele planten en dieren is het veel beter dat de legakkers blijven bestaan en goed beheerd worden, zodat de natuur in dit gebied gevarieerd blijft. Het onderhoud van dit gebied kost veel tijd. Natuurmonumenten prijst zich gelukkig met de vele vrijwilligers, die dit gebied mee helpen te onderhouden. Doordeweeks zijn er verschillende vrijwilligersgroepen aktief in de Kortenhoefse Plassen. Natuurmonumenten is op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die een dag in de week samen met anderen, in dit prachtige gebied beheerwerkzaamheden willen doen.

Wanneer u geïnteresseerd bent en meer informatie wilt hebben kunt u contact op nemen met Niels Schouten, tel. 06 54 29 52 04 of Schouten.vanderbaan at planet.nl.

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
18 gr.
windkr. 4