WIJDEMEERSE WEBKRANT
Henk Willemse Kampioen
Kortenhoef, za 1 september 2007

Vanmiddag werd in Kortenhoef het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap Palingroken gehouden. Henk Willemse uit Zierikzee won.

Aan het begin van de middag dreigde het weer roet in het eten te gooien. Gedurende een half uur regende het flink, maar daarna klaarde het gelukkig op en konden de braderie, de rommelmarkt en het NK Palingroken zich verheugen in een grote belangstelling. De Kortenhoefse Dijk was bezwangerd met de geur van rook en vis. Ruim honderd palingrokers uit het hele land waren op het kampioenschap afgekomen om te strijden om de hoogste plaats.


Henk Willemse uit Zierikzee, Nederlands Kampioen Palingroken 2007.

Drie gemerkte palingen

Iedere roker kreeg van de organisatie zeven gemerkte wedstrijdpalingen uitgereikt. Na een rooktijd van 1 tot 3 uur werden 3 palingen per roker bij de jury ingeleverd. De overige vier palingen werden verkocht, waarvan de opbrengst van € 1.100 bestemd is voor de stichting Doe een Wens (liefste wens voor zieke kinderen).

Om half vier moesten die ingeleverd worden, waarna de jury, onder leiding van oud-burgemeester Wim Kozijn, aan het werk kon om de beste gerookte paling te selecteren. Dat ging lastiger dan andere jaren, omdat de kwaliteit van de gerookte paling dit jaar erg hoog was. In diverse tranches werd de paling bekeken. Eerst op het gezicht, waarna er nog vijftig van de honderd over waren. Toen op structuur, reuk en malsheid. Er waren er nog dertig over. De twee beroepsrokers in de jury sorteerden er nog tien uit, waarna het proeven kon beginnen. De anonieme paling, de jury kende geen namen, alleen nummers, werd zorgvuldig gefileerd en geproefd. Iedere paling kreeg punten van alle juryleden. De jury bestond uit Wim Kozijn (voorzitter), Maarten Mens namens het Nederlands Visbureau, meesterkok Eric de Boer van restaurant Lakes te Hilversum, Wim van Eijk namens het productschap Vis, Menno Loohuizen een van de initiatiefnemers van het Nederlands Kampioenschap Palingroken en palingdeskundigen Aalt Klaassen en Theo Schilder..

De jury stond voor de moeilijke keuze om uit veel met kwaliteit gerookte paling de beste te kiezen.

Aan het eind van de rit, toen de beste vijf geselecteerd waren, werd voor de zekerheid nogmaals geproefd, om met stelligheid de volgorde van de eerste vijf vast te kunnen stellen.

Poedelprijs

Om half zes sprak juryvoorzitter Wim Kozijn het verlossende woord. Hij had graag een poedelprijs toegekend aan de ongelukkige roker die bij inlevering nog maar één paling over had, De andere twee had hij, op weg naar de jury, verloren op straat. Later werd één van die twee alsnog aangeleverd, maar die bleek dermate vertrapt te zijn dat er niets meer aan te proeven viel.

Rondedansje

Eerst werd de presentatieprijs uitgereikt. De winnaar was Kim Over uit Emmen, die spontaan, op klompen en in klederdracht, een rondedansje maakte voor zij de prijs in ontvangst nam.

Vervolgens bouwde de jury de spanning op. Nummer vijf was geworden Maarten Brands uit Urk. Deze bleek niet meer aanwezig te zijn. Kozijn vermoedde dat hij eerder naar Urk was teruggekeerd omdat de A6 voor vrachtauto's is afgesloten en omdat Brands wel voor zondag op Urk teruggekeerd moest zijn.


Kim Over uit Emmen, presentatieprijs en de vierde plaats.

Naast de Aldi

Nummer vier werd Kim Over uit Emmen, die uit blijdschap haar rondedansje herhaalde. Drie werd Hessel de Vries uit Urk, die ook niet meer aanwezig bleek te zijn. De tweede prijs was voor Bert Teeuwissen uit Huizen. Kampioen werd Henk Willemse uit Zierikzee. Tijdens een interview met Wim Kozijn onthulde Willemse dat hij op vrijdag en zaterdag met een kraam met paling naast de Aldi in Zierikzee staat. Het is maar dat u het weet. Op de vraag of hij als een held ingehaald zou worden in Zierikzee kon Willemse het antwoord even niet geven. Een aanbod van Kozijn om daarover even met de burgemeester van Zierikzee te bellen nam hij in dank af.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
18 gr.
windkr. 4