WIJDEMEERSE WEBKRANT
Detailhandel
Kortenhoef, vr 18 oktober 2007

Altijd goed dat er oplettende lezers zijn. Zoals Theo Reijn, die als geen ander weet van mkb en detailhandel. Hij reageert op het bericht over het debat in de gemeenteraad.

ingezonden bericht

MKB

Een veel voorkomende fout is dat het midden- en kleinbedrijf (mkb) wordt gezien als detailhandel (en andersom). Het mkb omvat echter een veel groter aantal sectoren. Dat zijn ALLE bedrijven tot 250 werknemers (zie onder).

Bij de discussie in de gemeenteraad van 18 oktober ging het om de Detailhandelsstructuurvisie. En.....in de detailhandel kennen we zowel mkb-bedrijven als grootwinkelbedrijven. Het begrip mkb is in het bericht dus niet juist.

En als we de liberale wens van de PvdA zouden volgend, dan zullen er in de toekomst nog minder mkb-detailhandelbedrijven zijn en koersen we af op dorpscentra waar winkeliers geen bestaandrecht meer hebben en zullen verdwijnen. Met een goed detailhandelsbeleid zoals in Wijdemeren nu is aangenomen, kun je als gemeente de randvoorwaarden scheppen (en niet meer dan dat) om een behoorlijk voorzieningenpakket op dorpsniveau voor je inwoners te behouden. Kennelijk heeft de PvdA daar geen behoefte aan of ze hebben het niet goed begrepen.

Theo Reijn
Kortenhoef


Het midden- en kleinbedrijf in een oogopslag

De Europese Unie en dus ook de Nederlandse overheid deelt het bedrijfsleven in drie categorieën in: grootbedrijf, middenbedrijf en kleinbedrijf. Het midden- en kleinbedrijf (mkb) bestaat uit bedrijven met maximaal 250 medewerkers. Het kleinbedrijf heeft hooguit 50 personeelsleden. Van alle Nederlandse ondernemingen heeft 1 procent meer dan 250 werknemers.

Kerngegevens MKB in 2006
Aantal bedrijven: 743.000
Aandeel mkb: 99,7%
Werknemers totaal (excl. overheid): 7,2 miljoen
Werknemers in mkb: 4,2 miljoen
Omzet totaal bedrijfsleven: ? 1322,4 miljard
Omzet mkb: ? 764,6 miljard

Verdeling werkgelegenheid in het MKB (aantal werkenden)
over de sectoren (exclusief overheid) in 2006
Zakelijke/Overige Diensten 30%
Detail/Groothandel 20%
Industrie 12%
Zorg 7%
Bouw 9%
Transport 9%
Horeca 6%
Overige sectoren 6%

Verdeling werkgelegenheid in het MKB naar grootteklasse in 2006
aantal zelfstandigen 21%
1-10 werknemers 27%
10-99 werknemers 40%
99-250 werknemers 12%

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
12 gr.
windkr. 4