WIJDEMEERSE WEBKRANT
Alle Linden geplant
's-Graveland, zo 25 november 2007

Morgenmiddag om 14.30 uur planten de wethouders Neef en Schenkkan, samen met Hans Blessing van Natuurmonumenten, de laatste van de 104 nieuwe linden aan de Leeuwenlaan.

persbericht

104 nieuwe bomen geplant
Linden langs de Leeuwenlaan

Op maandagmiddag 26 november om 14.30 uur planten de Wijdemeerse wethouders Wim Neef (Openbare Werken) en Nelleke Schenkkan (Milieu), samen met Hans Blessing van Natuurmonumenten, de laatste van de 104 nieuwe linden aan de Leeuwenlaan te 's-Graveland. Hiermee is de eerste fase van het herstel van de bomen langs de Leeuwenlaan afgerond.

De renovatie van de Leeuwenlaan is in najaar 2006 gestart met het kappen van oude eiken en beuken. De bomen waren ernstig verzwakt en leverden een potentieel gevaar op voor de weggebruikers. De herplant liep vertraging op, omdat de grond verontreinigd bleek met oude asfaltdelen. De grond is deels afgevoerd, vervolgens gereinigd en verrijkt, zodat de nieuwe aanplant succesvol kan groeien.

Neef en Schenkkan: "Natuurmonumenten is eigenaar van de bomen en de gemeente Wijdemeren van de grond. We zijn blij dat we deze klus in goede samenwerking hebben kunnen klaren. Het tweede gedeelte van de renovatie vindt, naar het zich laat aanzien, eind volgend jaar plaats. Tegen die tijd wordt daar nog uitgebreid over gecommuniceerd."

Hans Blessing van Natuurmonumenten legt uit waarom is gekozen voor de lindeboom.

"Deze speciale lindeboom, de Tilea Europea 'select', is goed bestand tegen een relatief kleine groeiruimte. Zijn wortels groeien diep, in tegenstelling tot de beuken die hier stonden, die een veel bredere oppervlaktegroei hebben. Verder is deze lindesoort minder gevoelig voor bladluis en heeft geen last van 'wortelopslag', de overdadige groei van scheuten onderaan de stam. Daarnaast wilden we een boom die past in de cultuurhistorie van de Buitenplaatsen. Dat is de lindeboom, want die wordt al omschreven in de 'cavel conditie' uit 1625.

Deze plek langs een drukke verkeersweg en ingeklemd tussen twee asfaltpaden is nu eenmaal niet echt gunstig voor bomen, maar wij zijn ervan overtuigd dat de nieuwe bomen zeker weer 150 jaar mee kunnen gaan. Ons is er alles aan gelegen om hier weer een prachtige laan te ontwikkelen."

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zon en buien
6 gr.
windkr. 6