WIJDEMEERSE WEBKRANT
Erepenning Joop Glijn
Kortenhoef, zo 25 november 2007

Afgelopen vrijdag kreeg Joop Glijn de erepenning van de gemeente Wijdemeren vanwege zijn sociale en culturele verdiensten voor de gemeenschap.


Links burgemeester Don Bijl, midden regisseur Herman Stuijver, rechts Joop Glijn als de Tante van Charlie met de erepenning in zijn hand.

Joop Glijn is een duizendpoot. De erepenning is hem toegekend voor zijn werk bij het amateurtoneel, maar hij is ook nog voorzitter van de SV 's-Graveland en journalist voor de WieWatWaar. In het verleden was hij ook nauw betrokken bij de AROS, de voorloper van Radio Wijdemeren, waarvoor hij o.a. politieke programma's maakte.

persbericht

Erepenning voor Joop Glijn

Op vrijdagavond 23 november ontving Joop Glijn de zilveren erepenning van de gemeente Wijdemeren. Burgemeester Bijl reikt de penning rond 22.00 uur uit in De Dobber te Kortenhoef, na 'de tante van Charlie', de toneelvoorstelling waarin de heer Glijn de hoofdrol vertolkt. Op die dag is hij 50 jaar als acteur en regisseur betrokken bij het amateurtoneel.

De erepenning werd de heer Glijn toegekend vanwege zijn vele sociale en culturele verdiensten voor de samenleving in 's-Graveland en later in Wijdemeren, in het bijzonder voor zijn betrokkenheid bij het amateurtoneel. Aanvankelijk was hij verbonden aan de toneelvereniging WIK te Amstelveen, later aan de Kortenhoefse toneelvereninging DSO. Hij speelde onder andere de hoofdrol in een stuk over het verzet in oorlogstijd, hij had een rol in Harols Pinters 'Maanlicht' en hij deed de regie van 'Het Bittere Kruid' van Marga Minco, opgevoerd in Kortenhoef ter herdenking van 50 jaar bevrijding.

Joop Glijn was ook mede-oprichter, voorzitter en secretaris van de Culturele Federatie 's-Graveland, een samenwerkingsverband van muziekkorpsen, koren, een accordeon- en toneelvereninging. Doelstelling van deze federatie is het stimuleren van activiteiten van culturele verenigingen, het ontwikkelen van samenwerkingsprojecten en het op elkaar afstemmen van uitvoerings-, c.q. opvoeringsdata.

In 1997 werd de heer Glijn Koninklijk onderscheiden. Eerder werd hij door de redactie van de Gooi- en Eemlander uitgeroepen tot beste acteur van het seizoen 1993-1994. In '94 werd hij benoemd tot erelid van DSO en in 1984 ontving hij het zilveren NCA-insigne van het Nederlands Centrum voor Amateurtoneel vanwege zijn 25-jarige betrokkenheid bij het amateurtoneel.

bron
persbericht
foto
Douwe v. Essen
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zon en buien
6 gr.
windkr. 6