WIJDEMEERSE WEBKRANT
Fongers Herenrijwiel
Wijdemeren, do 1 november 2007

Met verbijstering las ik het kloeke besluit van de gezamenlijke hoofdcommissarissn over bekeuren van losse led lampjes.

In de Zijlijn

Met stijgende verbazing volg ik de discussie over licht op de fiets. Hebben hoofdcommissarissen geen kinderen die fietsen?

Fietsen zonder licht is dom. Echt oliedom. Zeker op de smalle, slecht verlichte polderwegen van Wijdemeren, zoals de Veendijk, het Moleneind, de Kwakel, de Emmaweg en noem maar op. Je schrikt je als automobilist een ongeluk als er in je koplampen een onverlichte fietser opduikt. Risico voor hem of haar en risico voor de automobilist. Daar is iedereen het over eens.

Dienstfiets

In de wet staat dat een fiets aan de voorzijde een witte koplamp moet hebben en aan de achterzijde een wit spatbord van circa dertig centimeter met een rood achterlicht daarop gemonteerd. Een beschrijving van een Fongers herenrijwiel uit de jaren vijftig eigenlijk. Een soort dienstfiets met gezondheidszadel.

Twee dagen geleden namen de gezamenlijke hoofdcommissarissen een kloek besluit. Het moet maar eens uit zijn met die modieuze fietsen en die handige led lampjes op kleding, tassen en gereedschapstasjes. Knipperen? Foei! Terug naar de jaren vijftig. Wie niet meedoet wordt onherroepelijk flink beboet. Hard aanpakken dus. (En kassa!) Nou ja.., in sommige regio's wel en in andere niet. Afhankelijk van het begrip van de hoofdcommissaris van de regio en het begrip van de agent ter plekke. Het gelijkheidsbeginsel in de prullenmand.

Vaste klant bij Halfords

In de loop van de jaren heb ik tientallen koplampen en achterlichten gekocht en op de fiets van mijn kinderen gemonteerd. Eerst klassieke verlichting, later led. Vaste klant bij Halfords en de fietsenmaker. Meestal bleven die lampen enkele dagen heel. Soms niet eens een dag. Meestal werd het net gemonteerde achterlicht met een welgerichte trap direct grondig vernield. In de fietsenstalling op school of op het stationsplein. De led lampen op de fiets bleken zeer gewild. Gestolen, bijna voor ze gemonteerd waren. Dus werd er vaak zonder licht gefietst omdat het niet anders kon.

Losse ledlampjes zijn een zegen. Je fietst verlicht en stopt de lampjes in je tas als je afstapt. Ze worden niet vernield en niet gestolen. Zonder licht fietsen hoeft niet meer. Als de hoofdcommissarissen voet bij stuk houden, kan naar hartelust bekeurd worden, verlichting wordt vernield en de veiligheid is minder. Tel uit je winst. Waarschijnlijk hebben die commissarissen geen kinderen, anders zouden ze ook blij zijn met de led lampjes.

Van de zotte

Gelukkig vond de Tweede Kamer het ook van de zotte wat de politiebazen bedacht hadden. Een stoet kamerleden trok afkeurend over de buis. Vanavond verklaarde ook minister Guusje ter Horst in het journaal dat de commissarissen het bij het verkeerde eind hebben en dat zij de wet snel wil gaan aanpassen.

Tot dat moment blijft het oppassen geblazen voor bekeurende agenten. Want zij hebben de wet, uit het midden van vorige eeuw aan hun kant. Toen het woord led nog niet bestond, maar het Fongers heren- en damesrijwiel wel.

Volstrekt wereldvreeemd, dit besluit en deze discussie.

Rik Jungmann

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
15 gr.
windkr. 3