WIJDEMEERSE WEBKRANT
Expositie Vrouw in de Kunst
's-Graveland, do 29 maart 2007

Tot eind april organiseert Galerie Wijdemeren uit 's-Graveland een schilderijenexpositie met als thema "Vrouw in de Kunst".

persbericht

Galerie Wijdemeren 's-Graveland

Werk van hedendaagse kunstschilders naast bekende meesters uit de 19de en 20ste eeuw.

Galerie Wijdemeren in 's-Graveland stelt een bijzonder sfeervolle collectie schilderijen tentoon van kunstenaars die zich door de jaren heen door de vrouw hebben laten inspireren.

Naast werken van fijnschilders uit de 19de eeuw, impressionisten, en modernen treft u diverse kunstwerken van toonaangevende hedendaagse kunstenaars aan. O.a. de kunstschilder Wim van Aken is vertegenwoordigd, wiens werk reeds tweemaal in het Singer Museum van Laren tentoon werd gesteld. Heel herkenbaar en realistisch zijn de schilderijen Hans van Moerkerken, die veel van zijn werk in Californië tentoonstelt. Opvallend en vooral kleurrijk zijn de werken van Herman Brood, Anton Heyboer, Jan Rijlaarsdam, Max Waitz en Jeanette Schipper te noemen. Het schilderij van de Hongaarse fijnschilder Vida Gabor mag verdient zeker het predikaat "bijzonder knap". Deze Hongaar doet voor zijn 19 de eeuwse collega's zeer zeker niet onder. Ook heel indrukwekkend en zinnenprikkelend is het werk van de Amerikaanse surrealist Michael Parkes. Tenslotte treft u een serie foto's aan van de fotograaf Vincent Rijs, die spelend met allerlei lichteffecten de vrouw steeds speels en schilderachtig weet te weer te geven.

Thema De Vrouw

Op deze expositie worden ruim zestig schilderijen met uitsluitende de VROUW als centraal thema ten toongesteld. Zo wordt zij niet alleen afgebeeld als portret of naaktmodel, maar ook als, bijv. moeder, huisvrouw of prostituee. Tot aan het begin van de 18de eeuw werd in de schilderkunst de vrouw vaak als slecht, fataal en listig afgebeeld. Het bijbelse verhaal van Adam en Eva heeft zeker bijgedragen aan dit negatieve vrouwbeeld; bovendien waren kunstenaars hoofdzakelijk mannen. De weinige vrouwelijke kunstenaars die de geschiedenis heeft gekend, werden geacht zich bezig te houden met het schilderen van bloemstillevens, huisdieren etc.. Dat het beeld van de vrouw ook een positieve invulling kende, blijkt uit schilderijen van maagden, martelaressen en liefhebbende moeders. Gewoon als zichzelf werd zij echter zelden uitgebeeld. Vanaf het begin van de 19de eeuw begonnen kunstenaars de vrouw met andere ogen te zien en beeldden haar af als huisvrouw, danseres, bloemenverkoopster of naaktmodel. Opmerkelijk in deze expositie zijn o.a. het schilderij van Ferstel (ca. 1890) van een vrouw die een sigaret rookt en het omstreden monumentale werk van de Duitse impressionist Lovis Corinth. Van de Haagse scholer Josef Israëls, die in zijn glorietijd als de Rembrandt van de 19 de eeuw werd gezien, treft u twee aquarellen aan. Tenslotte zijn er ook diverse binnenhuistafereeltjes te bewonderen: prachtig uitgewerkte interieurstukken waarin de vrouw doorgaans als huisvrouw of moeder wordt afgebeeld.

Andere bekende meesters uit de 19de en 20ste eeuw die op deze expositie vertegenwoordigd zijn, zijn: A.H. Bakker Korff, Cor Bouter, Arthur Briët, Hendrik Dievenbach, A.M.Gorter, Hendrik Kever, Baruch Lopez de Leao Laguna, Evert Pieters, Bernard Pothast, Martinus Schildt, Lammert van der Tonge, Jacques Zon en natuurlijk nog vele, vele anderen...

Expositie t/m eind april 2007
Openingstijden: Iedere Zaterdag en Zondag van 13 - 17 uur
Adres: Galerie Wijdemeren, Zuidereinde 68a, 's-Graveland
Informatie: www.galeriewijdemeren.nl / 06-41277246

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbricht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
13 gr.
windkr. 3