WIJDEMEERSE WEBKRANT
Twijfel aan de Poll
Kortenhoef, zo 20 mei 2007

PvdA raadslid Ben Steenvoorden keek de afgelopen uren naar de stand van de poll over de randweg en begon te twijfelen, omdat er flink tegen werd gestemd.

ingezonden brief

Geachte redactie,

Met belangstelling volg ik de poll over de randweg. Gisteravond om 23.00 keek ik en zag dat de stand 302 voor en 184 tegen was.  Met jonge kinderen sta ik nog wel eens vroeg op en zag vanmorgen na het ontbijt om 8.30 uur de volgende stand : 302 voor en 195 tegen. 2 uur later stond de teller op 302 om 199. Dat verbaast mij.

Ik weet dat de WWK goed bekeken wordt, maar bij het feit dat er 's nachts nog zoveel (nieuwe) bezoekers en stemmers zijn zet ik toch vraagtekens. De poll loopt nu al enige tijd en ik ga er van uit dat de vaste bezoekers al gestemd hebben. Uitzonderingen daargelaten. Dat de uitzonderingen vannacht gestemd hebben lijkt me niet logisch. Ook het feit dat er 15 keer tegen gestemd wordt en in diezelfde periode geen enkele keer voor klopt niet helemaal met de totale stemverhouding.

Als raadslid ben ik nieuwsgierig naar wat er leeft onder de bevolking. Daarom was ik ook blij met deze poll. De cijfers van de afgelopen 12 uur doen mij helaas twijfelen aan de betrouwbaarheid van de poll. 

Ben Steenvoorden
Raadslid PvdA Wijdemeren

Naschrift redactie:

Deze discussie is niet nieuw. Daarom leggen we het weer een keer uit. Een woord vooraf, iedereen uit de hele wereld, kan 24 uur per dag zijn stem uitbrengen in de poll. Ook als hij geen idee heeft waar Wijdemeren ligt. Dat kunnen wij niet controleren.

Niet dubbel stemmen

De poll op de WWK is beveiligd tegen dubbel stemmen. Dat is de enige beveiliging die er is. Er wordt gecontroleerd op het IP adres van de stemmer. (Van wie wij overigens niet weten wie het is. De adressen worden weggegooid na de poll.) Komt dat IP adres al voor, dan kan er niet nog een keer gestemd worden. Die controle leidt tot twee aparte gevallen. Een pc in een netrwerk dat met één IP adres (bijv. een adslmodem) aan internet hangt, kan één keer stemmen, daarna staat het netwerk geregistreerd en kunnen de andere pc's in het netwerk niet meer stemmen. (Dus als u thuis heeft gestemd, dan kan uw vrouw via haar eigen pc niet meer stemmen.)

Een tweede uitzondering is iemand die inbelt. Per keer dat hij/zij contact maakt met internet krijgt zijn pc een IP adres, dat iedere keer anders kan zijn. Dus kan hij dan weer stemmen. Maar het is nogal omslachtig om zo de boel te manipuleren. (En er kan gespoofd worden. Wat dat is voert hier te ver.)

En dan is er natuurlijk de vriendenclub, voetbalclub, ijsclub of andere groep, die afspreekt dat zij gezamenlijk ieder op hun eigen pc een stem uitbrengen. Dan kan het hard gaan, zoals wij indertijd tijdens de campagne zagen toen DBL in de poll veruit de grootste partij van Wijdemeren leek te worden.

Kan de poll gemanipuleerd worde nals iemand dat echt wil? Het antwoord is dus: Ja. Maar hij moet er moeite voor doen. En is dat de moeite waard?

Vierentwintig uur per dag

Het feit dat er 's nachts gestemd wordt is niet verbazend. Internetgebruik gaat 24 uur per dag door. Wellicht hebben bezoekers (Wijdemeerders) in de VS, Canada of Australië hun stem uitgebracht. Er zijn nu (zo, 20 mei, 12.00 uur) 512 stemmen uitgeracht, waarvan 307 voor en 207 tegen. Bij een dagelijks bezoekersaantal van tussen de 500 en de 600, waarvan circa 220 unieke bezoekers per dag, is het potentiëel aantal stemmers nog lang niet uitgeput, zoals Ben Steenvoorden suggereert. Het bezoek ligt stil tussen 2 en 4 uur 's nachts. Tot 2 uur en na 4 uur is er continu bezoek en kan er gestemd worden.

Een berichtje over de tussenstand geeft een impuls aan het stemmen, evenals een oproep in de wekelijkse nieuwsbrief. Daarna stijgt het aantal stemmers even.

Alleen facliteren

Het enige dat de WWK doet is de poll op internet plaatsen met het hierboven beschreven controlemechanisme. En afwachten wat er gebeurt. Faciliteren. Dat is alles. De poll is een indicatie. Meer niet. En misschien zelfs dat niet...

Het staat iedereen natuurlijk vrij om de resultaten wel of niet te geloven, net als bij de wekelijkse schriftelijke enquete die de Gooi- en Eemlander organiseert over een onderwerp uit de regio. Ook daarvan is niet te zeggen of het resultaat reperesentatief is. Hier ook niet.

Heeft een poll dan wel zin? Ja, vinden wij. Het geeft toch een trend weer. Dus gaan wij er mee door.

Redactie WWK
Rik Jungmann

bron
WWK
foto
---
auteur
ing. brief
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
strak blauw
21 gr.
windkr. 2