WIJDEMEERSE WEBKRANT
Hartewens in Vervulling?
Wijdemeren, wo 16 mei 2007

De provincie Noord-Holland heeft onderzoek laten doen naar gemeentelijke grenscorrecties in de Gooi- en Vechtstreek. Wijdemeren krijgt wat en geeft wat.

Op de website van de provincie Noord-Holland staat de uitkomst van een onderzoek dat Noord-Holland liet doen naar de wenselijkheid van een aantal grenscorrecties in de regio. Het gaat daarbij om praktische kleinere correcties die recht doen aan situaties die min of meer onlogisch zijn en logisch worden. De correcties staan vrijwel los van de discussie over grootschalige herindelingen in de regio, al hebben ze er natuurlijk wel iets mee te maken.

Hartewens

De hartewens van het college van Wijdemeren, een gemeentehuis in de eigen gemeente, heeft een positief advies gekregen en wordt daarmee waarschijnlijk gerealiseerd (Rading 1, Nieuw Loosdrecht?!?). Sportpark Berestein zou in ruil naar Hilversum gaan. In januari vorig jaar weigerde Hilversum nog medewerking aan een oplossing voor het Wijdemeerse gemeentehuis buiten de eigen gemeente. Toen wilde Hilversum het debat over de herindelingen afwachten. Zodra het gemeentehuis in Wijdemeren staat kan de OZB betaling voor het gebouw aan Hilversum in eigen zak gehouden worden. Mooi meegenomen.


Groeten uit Nieuw Loosdrecht?

Conclusies

De grenscorrecties waarvoor het advies positief uitvalt zijn :

  • Sportpark Beresteijn (van Wijdemeren naar Hilversum)
  • Perceel gemeentehuis (van Hilversum naar Wijdemeren)
  • Zanderijsluis (van Weesp naar Wijdemeren)
  • Lothariusweg (van Huizen naar Bussum)

Voor een aantal grenscorrecties is geen overwegend positief of negatief advies te geven. De keuze is afhankelijk van politieke afwegingen die de betrokken gemeenten en de provincie nog moeten maken:

  • Huizerhoogt (van Huizen naar Blaricum)
  • Hilversumse Meent en Laegieskamp (van Hilversum naar Bussum)
  • Delen van Huizen naar Naarden en andersom (het gebied ten oosten van de A1 en de wijk Bestevaer)
  • Delen van Muiden naar Naarden en andersom (namelijk Hollandse Brug en een deel van het Naardermeer). Overigens is deze grenscorrectie niet meer aan de orde als de fusie van Bussum, Muiden, Naarden en Weesp doorgaat.

In het onderzoeksrapport staat een negatief advies over:

  • Sportpark Loosdrecht (van Wijdemeren naar Hilversum)
  • Bijvanck/Blaricummermeent (van Blaricum naar Huizen).

In een laat stadium van het onderzoek heeft de gemeente Blaricum het voorstel gedaan om het Huizense deel van de Bijvanck aan Blaricum toe te voegen. Over dit voorstel wordt nog een aanvullend advies uitgebracht.

Verenigingen

Een intrigerende vraag borrelt bij ons op. Worden de verengingen die op het Wijdemeerse sportpark Berestein gehuisvest zijn nu Hilversumse verenigingen? Met subsidie uit Hilversum? red.

bron
prov. NH
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
15 gr.
windkr. 4