WIJDEMEERSE WEBKRANT
Tholen was in Kortenhoef
Kortenhoef, zo 13 mei 2007

De Kortenhoefse kunsthistoricus Carole Denninger stuitte onlangs op een aquarel van een roeiboot geschilderd door W. B. Tholen.

persbericht

SCHILDERKUNSTIGE VONDST:
een Kortenhoefs werk van de Haagse Schoolschilder W.B. Tholen !

Kunsthistoricus Carole Denninger stuitte onlangs op een schitterende aquarel van een Kortenhoefse roeiboot in een door bomen overhuifde sloot, omstreeks 1900 geschilderd door Willem Bastiaan Tholen (1860-1931).

In 1879 was Tholen een jaar in de leer bij de oudere meester Paul Gabriël die hem de fijne kneepjes van het buiten-schilderen bijbracht. Gabriël logeerde tot zijn dood in 1903 regelmatig in het Rechthuis in Kortenhoef om van daaruit het polderlandschap te schilderen. Het lag voor de hand dat Tholen hem eens opzocht in het Rechthuis. In alle boeken die over Tholen geschreven zijn, werd echter nooit gerept over Kortenhoef. Deze zonnige aquarel, met op de achterzijde geschreven 'Sloot bij Kortenhoef', mag dus een uniek kunsthistorisch document worden genoemd.

Tijdens het Hemelvaart- en Pinksterweekend is deze unieke aquarel, samen met een groot aantal andere schilderijen, te bewonderen tijdens een verkoopexpositie in Galerie De Coninck, fraai gelegen in 's-Graveland tegenover de landgoederen en bossen van Natuurmonumenten.

De verzameling van Drs Carole Denninger omvat een breed scala aan schilderijen uit de 20e eeuw van grote en kleinere meesters. Opvallend daarin zijn o.a. een reis-aquarel uit 1928 door Willy Sluiter, zonnige Franse havengezichten van W.A. Knip en Amsterdamse stadsgezichten van o.a. E.J. Ligtelijn, J. Stierhout en Jan Korthals. Maar ook eigentijdse schilders zijn in de collectie opgenomen, zoals Ruud Krijnen en Wouter Verburgt. Artisticiteit en kwaliteit vormen het uitgangspunt bij het verwerven van de (figuratieve) schilderijen.

Collectie Drs Carole Denninger (19 e en 20 e eeuwse kunst) te gast in Galerie De Coninck, Zuidereinde 122,'s-Graveland (bij Hilversum)
Hemelvaartweekend: 17 t/m 20 mei van 13-17 uur
Pinksterweekend: 25 t/m 28 mei van 13-17 uur

Collectie alvast te bekijken op:
www.caroledenninger.nl
Voor verdere informatie:
T.035-655 00 10 / 06-1500 77 08

bron
persbericht
foto
KSB
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
19 gr.
windkr. 3