WIJDEMEERSE WEBKRANT
Situs: Mistig Debat
Loosdrecht, do 15 februari 2007

Gisteren werd gedebatteerd over de afkoopregeling die het college trof met projectontwikkelaar Situs. De vertrouwelijkheid zorgde voor veel mist.

Prjectontwikkelaar Situs zou meewerken aan de ontwikkeling van het dorpscentrum Loosdrecht. Dat kwam de gemeente Loosdrecht indertijd met Situs overeen. Nadat de plannen voor de Raad van State schipbreuk leden en de projectgroep met nieuwe plannen kwam haakte Situs af. Dat leidde tot een afkoopregeling met Situs. Om goed zicht te krijgen op de prijs van de afkoop liet het college KPMG onderzoek doen in de boeken van Situs naar de geldstromen die verband hielden met de ontwikkeling van het dorpscentrum.

Vertrouwelijkheid maakt mist

Het eindrapport van KPMG is vertrouwelijk. Dat leidde ertoe dat er gisteren in de commissievergadering een debat met meel in de mond gevoerd werd. Jaap van Waveren (DBL) had het rapport als enige raadslid bestudeerd en was tot de conclusie gekomen dat er veel niet deugde aan de manier waarop Situs met de gemeenschapsgelden was omgesprongen. Omdat er vertrouwelijkheid rustte op het rapport kon hij echter niet zeggen waar het fout zat. Hij gaf één voorbeeld om de mederaadsleden wakker te schudden. Situs gaf ooit een muziektent cadeau aan Loosdrecht. Uit het eindrapport van KPMG bleek dat de kosten van de tent opgenomen waren in de afkoopregeling. Ofwel, Wijdemeren betaalt haar eigen cadeautje. Ook sprak hij over onduidelijke transacties met de BV Dorpscentrum Loosdrecht. Verder mocht hij niet gaan vanwege de vertrouwelijkheid.

Niet gelezen

Hij vroeg of zijn mede raadsleden het KPMG rapport gelezen hadden. Dat bleek niet het geval. Van Waveren was daar zichtbaar verbijsterd door. Sommige fracties wilden het alsnog gaan bestuderen, andere, zoals de VVD, lieten blijken er geen belangstelling voor te hebben, omdat de afspraken met Situs al in werking zijn en toch niet teruggedraaid kunnen worden. De situatie met de vertrouwelijkheid veroorzaakte een worsteling die uiterst mistig werd. DBL wilde meer zeggen, maar mocht dat niet. Anderen wilden wel reageren, maar wisten niet waarop. Het college, bij monde van burgemeester Don Bijl gaf aan dat de overeenkomst met Situs tot stand was gekomen binnen de afspraken die daarover met de raad waren gemaakt en liet blijken geen behoefte te hebben aan verdere discussie.

Geharrewar


Commissievoorzitter Michiel van Balen (VVD)

Commissievoorzitter Michiel van Balen viel op zeker moment uit zijn rol als voorzitter, nam het krachtig op voor het college en sprak Van Waveren toe als ware hij de vijfde wethouder. Hij ontraadde Van Waveren sterk om de discussie over het KPMG rapport voort te zetten. Deze weigerde dat.

Er onstpon zich ook een debat of het onderwerp terug moest komen in de raad of niet. Burgemeester Don Bijl zag daar niets in omdat de afspraken al gemaakt zijn. CDA-er Jan van den Broek speelde daarin een cruciale rol. Eerder in het debat verklaarde hij dat het CDA vond dat het onderwerp wel in de raad moest komen, waarmee een meerderheid ontstond. Later trok hij die verklaring weer in.

Uiteindelijk, na een half uur geharrewar over tijd, plaats en datum waarop er in beslotenheid verder kon worden gesproken over het KPMG rapport werd besloten dat dat binnenkort toch gaat gebeuren. De overige raadsleden hebben intussen de tijd om het rapport te lezen en er zich een mening over te vormen.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
Stralend
4 gr.
windstil