WIJDEMEERSE WEBKRANT
Putter over Erfpacht
Wijdemeren, ma 12 februari 2007

Putter, oud wethouder van financiën van Wijdemeren, zet vraagtekens bij de opheffing van de erfpacht op grond aan het Moleneind.

ingezonden bericht

Erfpacht

Onlangs was het beeld nog op televisie. Hans Wiegel aan tafel met o.a. Joop den Uyl. Wiegel zegt tegen de zaal; "Ik kan u verzekeren dat Sinterklaas bestaat. En wijzend op Joop den Uyl: "Dáár zit hij!"

Het beeld is achterhaald. Sinterklaas bestaat inderdaad, maar woont zoals we nu weten in Wijdemeren. Hij is lid van het gemeentebestuur. En hij had voor de familie Luyer een prachtig cadeau. Een douceurtje van minimaal twee ton, zijnde euro 200.000. Het altijd durende recht van erfpacht zomaar geheel gratis voor niks weggegeven om deze nobele familie, die goede betrekkingen heeft in het bestuur van de gemeente een plezier te doen.

Er zou geen haan naar gekraaid hebben, ware het niet dat Henk de Kloet, wakker lid van de commissie ruimte en economie het verhaal bij geruchte vernam en op onderzoek uitging.

Het gerucht bleek juist. De bewijzen waren niet gemakkelijk te krijgen maar het lukte en het onvermijdelijke gevolg zal zijn, dat er in de gemeenteraad vragen over zullen worden gesteld.

Maar ja, daar ga je weer. Die vragen zullen worden gesteld door René Voigt en die is raadslid voor Dorpsbelangen Wijdemeren. En Henk de Kloet zit in de genoemde commissie voor Dorpsbelangen Wijdemeren. Dat is geen ideale uitgangspositie om B en W te dwingen de zaak grondig onderzoeken en uit te leggen. De reactie van wethouder Wim Lorjé in de Gooi- en Eemlander is niet bepaald bemoedigend. Hij schermt met een aantal termen - rechtsgeldig opgezegd, gevrijwaard van schade, mogelijke milieukosten, - die nergens op slaan en die zeker de kern van de zaak niet raken.

De kern van de zaak is dat de gemeente een particulier enige tonnen euro's toeschuift. Voor dat geld had je, om maar iets te noemen, de voetbalclub 's-Graveland en de Scouting in Kortenhoef een mooi eind op weg kunnen helpen.

Erfpacht zit ingewikkeld in elkaar. Dat is zeker het geval. Maar onomstotelijk staat vast dat erfpacht geld waard is. En omdat zomaar weg te geven is een niet geringe aanslag op onze gezamenlijke portemonnee.

Is het een stommiteit of zit er meer achter? Het is algemeen bekend dat er familiebanden te schakelen zijn in deze bizarre en bedenkelijke zaak. Hoewel je daarmee moet uitkijken zou het niet de eerste keer zijn dat ondanks de gelijkheid van alle mensen voor de wet, de een meer gelijk is dan de ander.

Vragen in de raad.Tja, wat moet je anders?

Putter

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt, regen
8 gr.
windkr. 3