WIJDEMEERSE WEBKRANT
Schaken in Vinkeveen
's-Graveland, zo 11 februari 2007

De schakers uit 's-Graveland gingen naar Vinkeveen voor de ontmoeting met Denk en Zet. De 's-Gravelanders hadden het moeilijk.

ingezonden bericht

SV 's Graveland had het moeilijk in Vinkeveen. De schakers uit 's Graveland mochten dinsdag de 6e naar Vinkeveen voor de bijna jaarlijkse ontmoeting met Denk en Zet.

Henk Schoenmaker weigerde aan het eerste bord in te gaan op de Aljechin-verdediging van zijn opponent. Het werd een scherpe partij met over en weer kansen. Op het eind leek Henk iets minder te staan, doch dit bleek optisch bedrog, de remise was van beide kanten verdiend. Patrick Kreuning koos aan het tweede bord voor de Hollandse verdediging, temeer daar hij dit de laatste maanden eindelijk een voor zichzelf bevredigend antwoord vind op 1. d2-d4. Het werd een boeiende strijd waarin Patrick het meest aanvallend kwam te staan. Hij had een mooie aanval in het centrum wat hem een lichte materiaalachterstand maar ook centrum overwicht had kunnen bezorgen. Maar de opponent ging niet op het offer in waarna remise de eindstand werd. John Reichart die in de competitie de eerste plaats bezette (tot hij afgelopen week stuivertje wisselde met Floris van Doorn die nu weer boven aan staat) gaf een pion weg. Daarna kwam hij in een verloren eindspel met een loper tegen een paard in de problemen en hij vocht voor remise. Gezien de stand op de andere borden besloot hij echter geforceerd voor de winst te gaan en dat liep totaal verkeerd uit, hij verloor.

John van de Klein had een mooie partij. Hij kwam aanvallend zeer positief en agressief te staan. Zijn opponent werd finaal zoek gespeeld. Het was de mooiste partij van de avond voor de 's Gravelandse SV, en niet alleen vanwege het verdiende punt. Peter Cornelissen kwam in een Italiaanse partij erg goed en aanvallend uit de opening. Hij was echter zo met de aanval bezig dat hij de verdediging te veel verwaarloosde. In een onoplettend moment liet hij zich pardoes mat zetten. Dat was niet nodig en het was een belangrijk punt voor de Vinkeveners. Henk Passenier speelde weer eens een Engelse opening. Het werd een gelijk opgaande strijd van begin tot einde, degelijk en geen geforceerde aanvallen van de beide heren. Remise was het logische gevolg. John Boeschoten kreeg in een Spaanse partij al vroeg een stuk cadeau. Daarna speelde hij wat passief maar wel degelijk. Het werd een kwestie van consolideren, afruilen en in de eindfase toeslaan. Dat lukte prachtig ondanks het goede tegenspel dat hij kreeg.

Jan Andriessen had een zware avond. Al snel waren de meeste stukken geruild en had Jan en loper tegen een paard van zijn tegenstander. Het voordeel van het paard is dat hij op elk veld van het bord kan komen en vaak over hindernissen heen kan springen, waar de loper gebonden is aan of de witte, of de zwarte velden. Ook kan deze niet springen en alleen daardoor kon Jan niet verhinderen dat hij wat pionnen en uiteindelijk de partij verloor. Zo was de eindstand 4.5 - 3.5 voor Denk en Zet. Na 5 ronden heeft de 's Gravelandse SV nu een keer gewonnen, een keer gelijk gespeeld en twee keer verloren. De eerste ronde waren zij vrij.

We staan door deze uitslagen onderin de middenmoot, veel zakken kunnen we dus niet. Maar als je onderaan staat kun je enkel stijgen, dat is logisch. Het jeugdteam van de Regenboogschool is de laatste fase van de voorbereiding voor de regionale finale in Amersfoort ingegaan. Op de eerste 2 zaterdagen in maart worden die daar gehouden, en de tweede zaterdag bereik je enkel door de eerste bij de bovenste 4 in je groep te eindigen. Het team krijgt extra trainingen op de woensdagmiddag. Enkele van de kinderen schaken ook al bij HSG, de verwachting is dan ook dat zij het beter zullen doen dan het team van afgelopen jaar.

Ook zin om te komen schaken? Kijk dan voor de aardigheid eens op de website van SV 's Graveland: http://home.tiscali.nl/svgraveland . Hier vindt u alle info. Anders kunt u ook contact opnemen met Patrick Kreuning, 06-18037278. Vrijblijvend binnenlopen bij de Matrijs mag uiteraard ook altijd, wij schaken elke donderdag van 20.00 - 24.00 uur. De koffie staat klaar.

Patrick Kreuning
Ankeveen

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
Lichte regen
6 gr.
windkr. 5