Rik Jungmann

---

Ingezonden Bericht
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Putter: Het is zover

Wijdemeren, 24 september 2006

Putter is blij dat het gemeentelijke nieuws terugkomt in de Brug, WWW en Nieuwsster. Hij wil dat er ook plek komt voor debat en discussie.

Ingezonden Bericht

Het is zover

Het officiële nieuws van de gemeente Wijdemeren komt met ingang van 2007 op de plek waar het hoort. Brug, WieWatWaar en NieuwsSter zullen dan veertiendaags drie pagina's tekst publiceren, die tot nu toe onder de naam Wijdemeren journaal de lezers min of meer bereikte. Honderd procent dekking, honderd procent belangstelling, eindelijk is het zover.

Genoemde bladen verdienen een compliment dat ze het magere gemeentelijke budget accepteren, voordelen hoeven niet altijd in geld te worden uitgedrukt, het is ook van belang je lezers juist over gemeentelijke en politieke zaken te informeren.

De gemeenteraad moet over de nieuwe aanpak nog wel een besluit nemen, maar de uitkomst is niet onzeker. Alle partijen hebben in de verkiezingscampagnes zich daar duidelijk over uitgesproken.

Het zou bijzonder interessant zijn als er naast de gemeentelijke informatie ook ruimte zou worden vrijgemaakt voor politieke discussie. Voor columns, brieven, opinies, noem maar op. Dat zou een prachtige aanvulling kunnen zijn op de toch wat plechtige stem van Rading 1.

Wat dat betreft is er toch ook sprake van een gouden traditie. De legendarische Nico Beemsterboer met zijn schelmenstukken in Triangel, bewonderaar van Algemeen Belang, die niet schroomde keihard op de man te spelen. Groenteherder Piet Raven, die om zijn wekelijkse 29 cent aanbieding aan te prijzen onbegrijpelijke maar komische stukken schreef.En vooral niet te vergeten de bijna twintig jaar volgehouden wekelijkse columns van Dorpsbelangen die werden stukgelezen en een grote invloed uitoefenden op de politieke ontwikkelingen.

Een ongekende prestatie, met soms onverwachte gevolgen..

Een wethouder trad af. Burgemeesters bliezen zichzelf bijna op van woede. Tegenstanders probeerden publicatie te verhinderen. Het befaamde contain-rapport over een bestuurlijke crisis in 's-Graveland noemde die stukjes, die soms wel heel ver gingen, zelfs als een van de oorzaken van die chaos in het gemeentehuis. Later, veel later, mengde ook CDA raadslid Douwe van Essen zich in de strijd en werd het een echt duel op het scherp van de snede.

En dat allemaal in hoofdzaak om de lezers te amuseren en de plaatselijke politiek op straat te brengen.

Rumoerige tijden, dat zeker, en niet iedereen zal er met evenveel plezier aan terugdenken.

Maar leuker dan nu was het wel.

Putter

In zijn column blikt Putter terug op de levendige (en vaak roerige) 's-Gravelandse politiek. Ter toelichting, het Contain-rapport was een rapport dat onderzoeksbureau Contain instelde naar de bestuurlijke verhoudingen in de gemeente 's-Graveland. De conclusie was dat er veel mis was. Onder andere bleek het schrijven van scherpe stukken in de WWW niet bij te dragen aan de lieve vrede. Het gevolg was dat er werd afgesproken om geen stukken meer te schrijven waarin op de man werd gespeeld. In de Gooi- en Eemlander van december 1998 stond een samenvatting van de conclusies van Contain, hier te lezen in het WWK archief.



Een kop in de G&E van 10 december 1998

Putter romantiseert die periode ons inziens wel enigszins in zijn column. De verhoudingen in de raad waren op zeker moment echt volkomen verziekt. Feit is wel dat de politiek toen veel meer leefde bij de 's-Gravelandse burger. De publieke tribune zat altijd vol. red. WWK


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 25º Naar volgende bericht