Lezing over Rembrandt
Loosdrecht, 27 oktober 2006

Op 11 november zal prof. dr. Ernst van de Wetering de eerste Sypesteynlezing geven. De lezing gaat over Rembrandts zelfprotretten.

persbericht

Eerste Sypesteyn Lezing

Eerste Sypesteyn lezing: Rembrandts zelfportretten in een nieuw licht, door prof. dr. Ernst van de Wetering, 11 november, 20.00 uur (Sypekerk, Nieuw Loosdrechtsedijk, Loosdrecht, schuin tegenover kasteel Sypesteyn)

Kasteel-museum Sypesteyn bouwt aan zijn toekomst en werpt nieuw licht op het verleden! Het Loosdrechtse kasteel Sypesteyn is een van de juweeltjes van het Vecht en Plassengebied. Kasteel, tuin en collectie verdienen het voor de toekomst bewaard te blijven. Sypesteyn wordt daarin door velen gesteund. Ook door Nederlands grote Rembrandt-deskundige prof. dr. Ernst van Wetering. Hij zal op 11 november de eerste Sypesteyn lezing geven onder de titel Rembrandts zelfportretten in een nieuw licht. De opbrengst van de kaartverkoop komt geheel ten goede aan het behoud van Sypesteyn.

Rembrandts schilderijen worden al eeuwenlang bewonderd om hun artistieke vrijheid. Maar Rembrandt was ook een vakman die werkte in een oude traditie. Prof. dr. Ernst van de Wetering wordt beschouwd als dé grote kenner van het werk van Rembrandt en de schilderspraktijk in de 17de eeuw. Rembrandts zelfportretten zijn lang beschouwd als de uitzonderlijke resultaten van zijn zelfonderzoek voor de spiegel. In de lezing wordt getoond hoe dankzij modern onderzoek een heel andere benadering van deze fascinerende werken mogelijk is geworden.

Ernst van de Wetering

Vanaf 1968 is Ernst van de Wetering betrokken bij het prestigieuze Rembrandt Research Project. Door dit onderzoek zijn heel wat, eerst als eigenhandig beschouwde werken van Rembrandt, toegeschreven aan zijn atelier of aan navolgers. Maar de kennis van wetenschappers blijft toenemen en inzichten veranderen. Vooral het technisch onderzoek biedt steeds meer mogelijkheden en resultaten. Voor zijn werk heeft Van de Wetering, emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis van de Universiteit van Amsterdam, tal van prijzen ontvangen.

Kasteel Sypesteyn

Kasteel Sypesteyn – met ook een prachtige 17de-eeuwse collectie - moet voor de toekomst behouden worden. Maar het wil meer dan dat: Sypesteyn wil juist nieuwe bezoekers, jong en oud, laten kennis maken met belangrijk Nederlands cultureel erfgoed. Elk jaar zal Sypesteyn een bekende spreker uitnodigen om een actueel onderwerp uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis toe te lichten. Het succesvolle Rembrandt jaar heeft weer aangetoond dat Rembrandts werk en persoon de wereld blijft boeien! De opbrengst uit kaartverkoop komt geheel ten goede van de Stichting tot Steun van Sypesteyn. Deze lezing vormt het startsein voor een grote sponsoractie voor Sypesteyn!

Kaarten

Entreeprijs: € 12.50: te bestellen per email: info@sypesteyn.nl. U bent zeker van uw kaart(en) als u het verschuldigde bedrag stort op bankrek. nr. 1621.18.740 van de Stichting tot Steun van Sypesteyn, o.v.v. uw naam en gewenste aantal kaarten. U kunt ook een kaart kopen in de bibliotheek van Loosdrecht. De kerk is open vanaf 19.30 uur. Telefonische informatie 035-5823208 (kantoor, dinsdag t/m vrijdag).

home
verder
terug
reageer
zoek
nieuwsbrief
bron
Persbericht
foto
---
auteur
Rik Jungmann