WIJDEMEERSE WEBKRANT
Landelijk vs. Lokaal
Wijdemeren, 23 november 2006

Cor Koster vergeleek de uitslag van gisteren met de gemeenteraadsverkiezingen in maart, zo goed en zo kwaad als dat gaat.

Nieuw emailadres WWK: webkrant@wijdemeren.com!

ingezonden bericht

Landelijk en plaatselijk stemmen

Ik heb een grafiekje gemaakt van de percentages stemmen in Wijdemeren bij de gemeenteraadsverkiezing in maart 2006 ("toen") en de landelijke verkiezingen van gisteren, november 2006 ("nu").

We kunnen er niet veel mee, behalve misschien concluderen dat vooral de twee grootste partijen in onze gemeente (CDA en VVD) bij een gemeenteraadsverkiezing stemmen verliezen aan plaatselijke partijen. Bij PvdA-stemmers lijkt dat niet het geval te zijn, en bij Groen Links doet zich het omgekeerde voor; het milieu en dergelijke lijkt vooral op lokaal niveau een rol te spelen.

Als je de uitslagen van gisteren vertaalt naar de samenstelling van onze gemeenteraad, dan blijken er zich nauwelijks verschuivingen voor te doen.
Het CDA en de VVD zouden er ieder één zetel bij krijgen. De PvdA blijft gelijk, en Groen Links zou een zetel verliezen. Als we "overig" zouden verdelen onder DBW en DBL, dan zou één van hen een zetel kwijtraken.

Cor Koster

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
Cor Koster
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief