WIJDEMEERSE WEBKRANT
Schilderij Vuntusplas
's-Graveland, 20 november 2006

Bij Collectie in Duplo wordt een net aangeworven schilderij van Bernard van Beek tentoongesteld met een gezicht op de Vuntusplas vanaf de Horndijk.

Nieuw emailadres WWK: webkrant@wijdemeren.com

persbericht

Kunsthistorisch Service Bureau Drs. Carole Denninger

GEZICHT OP LOOSDRECHT,
ca 1900 geschilderd door BERN. A. VAN BEEK

Tot en met zondag 26 november is dit zojuist verworven schilderij dat Bern. van Beek omstreeks 1900 schilderde vanaf de Horndijk, te zien op de tentoonstelling Collectie in Duplo, een samenwerkingsverband tussen kunsthistorica Carole Denninger en galeriehouder Paul de Coninck.

Het fraaie werk toont ons een blik over de Vuntusplas richting Oud-Loosdrecht, gezien vanaf de Horndijk. Een landelijk, zonnig tafereel dat Van Beek schilderde in de beste traditie van de Haagse School.

De jonge schilder Bernard van Beek (1875-1941), afkomstig uit Amsterdam, trok omstreeks de eeuwwisseling naar Kortenhoef, waar hij in Het Rechthuis de beroemde meester Paul Gabriël ontmoette. Die gaf hem aanwijzingen hoe hij het beste de stemming in de natuur kon vatten. Juist als Gabriël hield Van Beek wel van een zonnetje, wat in dit schilderij goed te zien is. Het is een ' eenvoudig brokje natuur' , een plaskant met wat gammele bouwsels en een paar zonovergoten eenden die in het gras zitten. Over de plas zien we een nog bijna onbebouwde dijk waar het kerktorentje bovenuit priemt. Hij heeft het schilderij blijkens een aantekening op de achterzijde als nr. 30 tentoongesteld onder de titel 'Bij Loosdrecht'.

Van Beek vestigde zich later permanent in Kortenhoef , in het 'Huis met de Linden' tegenover het Oude Kerkje. Tot zijn dood schilderde hij de waterlelieplassen en de legakkers en turfhopen die het plassengebied rondom het dorp rijk was.

Collectie in Duplo -de mooiste werken uit de collecties 19 e en 20 e eeuwse kunst van Carole Denninger en Paul de Coninck, t/m 26 november, do-vrij-za-zo van 13.30-17.30u

Galerie de Coninck
Zuidereinde 122
's-Graveland

bron
persbericht
foto
C. Denninger
auteur
C. Denninger
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief