Rik Jungmann

Sypesteyn

Persbericht
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Sypesteyn weer Open

Wijdemeren, 31 maart 2006

Op 1 april gaat Sypesteyn weer open. Tot en met vijf juni is er een tentoonstelling van antiek speelgoed.

Persbericht

Sypesteyn weer open voor nieuw seizoen

Vanaf 1 april - dit is geen grapje - opent kasteel-museum Sypesteyn in Loosdrecht weer de poorten voor het publiek. Tot mei zijn tuin en kasteel eerst alleen nog in de weekenden open, daarna ook op weekdagen. Bent u nog nooit in het Loosdrechtse kasteel met zijn fraaie tuin geweest? Kom dan vooral eens kijken. Het kasteel aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk is bekend om zijn fraaie familie­por­tretten, 17 de eeuwse meubels en zijn schitterende collectie Loosdrechts porselein. Vanaf 13.00 tot 16.00 uur is er op elk uur een rondleiding. Als bijzondere attractie voor de jeugdige bezoekertjes is er op dit moment een tentoonstelling van antiek speelgoed te zien (t/m 5 juni).

Speelgoed is van alle tijden, maar Sypesteyn toont vooral speelgoed uit de 2 de helft van de 19 de eeuw. In die tijd was mooi speelgoed voorbehouden aan de rijksten. Te zien zijn kostbare speeldoosjes met rijk geklede figuren, zoals een heraut, danspaartjes en een bloemenmeisje. Omdat ze zo prijzig zijn, waren deze speeldoosjes meestal bestemd voor volwassenen.

Dierfiguren zijn altijd het meest geliefd geweest. Ze zijn er van hout, papiermaché, kunststof en textiel. Zo is er een oude olifant, een beer met een bellenwagen en een stoffen pinguin. Ook reizende dierverzamelingen, een soort kruising tussen circus en dierentuin, waren heel populair. Het zogenoemde Humpty Dumpty circus is een houten Amerikaans circus van rond de eeuwwisseling. Omdat Amerika toen nog grotendeels een boerensamen­leving was, traden er in zo'n circus ook geiten, varkens en ezels op. Ook een bizon hoorde erbij! De houten circusjes konden in pakketten van verschillende grootte worden gekocht. Op Sypesteyn is er een hele vitrine aan gewijd.

Na 1900 kregen jongetjes steeds meer interesse voor transportmiddelen. Er werden toen niet alleen autootjes en treinen gemaakt, maar ook perrons en benzine stations. Van blik is er eenvoudiger speelgoed zoals kruiertjes en roeibootjes. Ook technisch speelgoed als knikkerbaantjes en mo­lentjes vonden gretig aftrek. Een aparte categorie zijn de poppen. Niet alleen speciaal voor meisjes, maar ook voor dames waren ze interessant, met allerlei kleren en meubeltjes. In het kasteel tonen we alleen poppen die dateren van vóór 1900, breekbaar en broos. Ze hebben vaak kwetsbare, porseleinen of wassen hoofdjes. Juist deze oude poppen zijn tegenwoordig zeer gewild bij verzame­laars.

De belangrijkste producenten van het oude speelgoed waren vooral Duitse fabrikanten. De stad Neurenberg was tot in de 20ste eeuw hét speelgoedcentrum van Europa. De bekendste fabrikan­ten van poppen waren Fransen, waar de beste poppenmakers vooral in Parijs werkzaam waren. De verschillende oude dieren, speeldoosjes, poppen en blikken speelgoed staan in het kasteel op rijm opgesteld. Zo is er bijvoorbeeld een heel ABC op rijm dat de rondleiders graag met kinderen uitzoeken...

  • A is een Aapje, dat rijdt op een fiets
  • B is een Beer, die doet hem niets
  • C is een Circus, Humpty Dumpty doet mee
  • De Dromedaris erbij is van papiermaché
  • E is een Ezel, zijn vel is erg grauw
  • F is een Fordje, aan 't stuur zit een vrouw
  • G is een geit, met een sik en een staart
  • H is een Huzaar, die rijdt op zijn paard..

Wilt u meer weten, kom naar Sypesteyn vanaf 1 april.. Kijk op de website www.Sypesteyn.nl voor openingstijden i.v.m. huwelijksceremonies!

Kasteel-Museum Sypesteyn
Nieuw Loosdrechtsedijk 150
1231 LC Loosdrecht
035-5823208


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Harde wind 14º Naar volgende bericht