Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Zeer Brede Coalitie

Wijdemeren, 16 maart 2006

Vanavond werd met enig feestgedruis de nieuwe raad geïnstalleerd. Formateur Wim Neef kondigde een brede coalitie, CDA, VVD, PvdA, GL aan.

Ceremoniëel

In een ultrakorte raad van ruim een half uur werd vanavond de nieuwe raad geïnstalleerd. Op initiatief van burgemeester Don Bijl was de installatie enigszins aangekleed met wat ceremoniëel.


Volle Tribune

De publieke tribune zat bomvol met familie, bekenden en partijgenoten, die bloemen en flessen in de aanslag hadden, om na afloop aan de nieuwe raadsleden te geven. Achter de collegetafel zaten twee eenzame wethouders. Ties Hagen en Yvonne Siemons. De andere twee wethouders, Wim Neef en Bert Nagel hadden even een dubbele pet. Zij zaten als raadslid in hun eigen CDA fractie.


De nieuwe VVD fractie vermaakt zich met rode rozen. V.l.n.r. Ruud Buijs, Els Kruijt, Wim Lorjé en Leonique Krätzschmar.

Zeer brede coalitie

Wim Neef, als formateur van een nieuw college, kreeg het woord om te vertellen wat de stand van zaken met de formatie is. Optimistisch deelde hij mee dat er een zeer breed college van CDA, VVD, PvdA en GL aan zit te komen. Zo'n college steunt op 14 van de 19 zetels. Er kan dus nog wel eens iemand tegen het college stemmen. Volgende week zal het collegeprogramma afgemaakt worden. Op 6 april is er een extra raad waar het nieuwe college geïnstalleerd wordt. Ook zal dan het collegeprogramma bekendgemaakt worden.

Uit deze mededeling is een mogelijke voorspelling te distilleren van de nieuwe wethouders. Het zullen er weer minstens vier zijn. Of, als het CDA er nog één claimt, zelfs vijf. Wim Neef (CDA), Els Kruijt (VVD), Lia Moote (PvdA) en Nelleke Schenkkan (GL). Wellicht aangevuld met Bert Nagel (CDA). Voor de opvolgers gloort er hoop om in de raad te komen. Maar zeker is deze voorspelling niet.


De nieuwe raadsleden op een rij.
V.l.n.r. Hilbrand Korver (GL), Jaap van Waveren (DBL), Leonique Krätzschmar (VVD), burgemeester Don Bijl, Ruud Buijs (VVD), Ria Hennis (DBW) en Ben Steenvoorden (PvdA).

De oppositie wordt gevormd door DBL en DBW. (Hadden deze partijen nog samengewerkt, dan waren zij in zetels even groot geweest als het CDA merkte Wiet van den Brink de voorzitter van DBW op.)

Even mis


Tijdens de installatie. "Zo waarlijk helpe mij God Almachtig."
of "Dat beloof en verklaar ik".

Bij de installatie ging het even mis. Sommige raadsleden wilden de eed (zo waarlijk helpe mij God almachtig) afleggen, anderen de belofte (dat verklaar en beloof ik). Eerst waren de eedafleggers aan de beurt. Aangekomen bij Jaap van Waveren sprak deze de belofte uit. Verwarring... Baerte de Brey (de raadsgriffier) voegde hem toe: "U had toch aangegeven om de eed af te willen leggen." Er kwam een tweede ronde met de belofte. Jaap van Waveren beloofde nog een keer...


De nieuwe DBL fractie. Links Jaap van Waveren, dan Miep van Hatten en Gert Zagt.

Met plezier en humor!


Burgemeester Don Bijl hield een toespraak en sloot af
met een gedicht van Leo Vroman.

Na de installatie hield burgemeester Don Bijl een toespraak over de rol van de gemeenteraad. "Het is niet altijd gemakkelijk. U moet keuzes maken. Het is hard werken, maar verdrink niet in alle stukken. Wordt geen superambtenaar. Bewaar uw persoonlijke integriteit. Doe alles wat nodig is om de burger bij het democratische proces te betrekken. Ga met elkaar in debat, maar met wederzijds respect. Doe dat met plezier en humor." Dat was zijn boodschap aan de nieuwe raadsleden.


Wie is wie?
Ria Hennis (DBW) legt het even uit aan Leonique Krätzschmar (VVD).

Het jongste en het oudste raadslid

Daarna kregen het jongste en het langstzittende raadslid (Lia Moote en René Voigt zitten even lang. Van hen beiden is Lia Moote de oudste.) de gelegenheid om hun visie op de komende vier jaar te geven.


Jongste: Esther Luijer (CDA), met de drie bollen.

Esther Luijer toverde een potje met drie bloembollen tevoorschijn. Zij rapte niet zoals haar Haagse partijgenoot. Zij hield een leuk verhaal. De drie bollen stonden symbool voor de drie oude gemeenten. Vier jaar geleden werden ze in één potje gezet. Inmiddels zitten de wortels al aardig in elkaar. Iedere bol moet de nodige aandacht krijgen. Het potje is nog een beetje kaal en saai. Dat moet mooier worden. En! Er past geen grote bol bij in dit potje! (Geen herindeling met Hilversum.)


Langstzittende: Lia Moote (PvdA)

Lia Moote, de langstzittende, twintig jaar in de raad, keek om zich heen en vond dat de verjonging in de raad weinig is. Het dualisme moet meer gestalte krijgen. "Ik popel om er tegenaan te gaan." Het belang van de burger moet voorop staan.


Oud-wethouder Co de Kloet (links) kreeg ook een bloemetje.

Na deze ontboezemingen van de beide raadsleden sloot burgemeester Don Bijl de raad af en werd er uitbundig gefeliciteerd.


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Windstil Naar volgende bericht