Rik Jungmann

---

Persbericht DBL
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Persbericht Van Waveren

Loosdrecht, 8 maart 2006

Bij het DBL lijsttrekkersdebat in Ottenhome zei Jaap van Waveren dat het college met de offerte van de lokale bladen naar de Telegraaf was gestapt.

In dat debat en de daarop volgende debatten kwam die kwestie steeds terug. Wethouder Ties Hagen was zeer gekwetst door de uitspraken van Van Waveren die zijn integriteit te discussie stelden. Van Waveren beloofde om vóór de verkiezingen met bewijs te komen. Dat is niet gebeurd. Hij koos er uiteindelijk voor om onderstaand persbericht uit te sturen met embargo tot gisteren 21.00 uur. De verklaring voor dat uitstel geeft hij in het persbericht.

Yvonne Siemons

Ook ontvingen wij een persbericht van het bestuur van DBL waarin dat mededeelde dat wethouder Yvonne Siemons geroyeerd is als lid van DBL. Een beetje mosterd na de maaltijd na de gebeurtenissen van de afgelopen tijd. Het was immers overduidelijk dat Siemons geen lid meer was van DBL toen zij de overstap naar D66 bekendmaakte.

Persbericht

Jaap van Waveren(DBL) komt toezegging na.

Tijdens de politieke debatten afgelopen week in Nederhorst den Berg verzocht een geëmotioneerde wethouder Hagen mij om te stoppen met het verspreiden van leugens met betrekking tot de overgang van de gemeentepagina naar de Gooi- en Eembode c.q. de Telegraaf, eind 2003. Tijdens deze bijeenkomst heb ik toegezegd voor de verkiezingen met informatie te komen die mijn beweringen staven.

Een journalist of correspondent moet zich aan een aantal disciplines houden. Niet alles voor waar aannemen wat men je wil laten geloven, onderzoeken, hoor en wederhoor toepassen, verkregen informatie verifiëren met ten minste een andere bron en heel belangrijk, informatie die "off the record" is verstrekt, niet misbruiken. Dit te samen vormt de integriteit van de schrijver. Integriteit die wel eens in twijfel getrokken wordt door mensen die de uitkomst niet welgevallig is.

Ik heb deze integriteit altijd erg belangrijk gevonden en zal deze niet te grabbel gooien in verkiezingstijd om mijzelf te bewijzen of er persoonlijk voordeel uit te halen. Met behoud van deze integriteit kan ik met betrekking tot de onderhavige kwestie het volgende meedelen. Van het begin af aan heeft deze kwestie en de beweegredenen van het college om naar de Telegraaf over te gaan bij velen vragen doen rijzen. Meerdere fracties in de raad hebben zich, tijdens het spreekrecht voor raadsleden in de raadsvergadering van december 2003, in soortgelijke bewoordingen uitgelaten.

In het vervolg hiervan werd mij kort daarna vanuit het college, "off the record", meegedeeld hoe de gang van zaken was geweest. De vertrouwelijkheid van de informatie en de onmogelijkheid een bevestiging hiervan te verkrijgen van een andere bron zorgde ervoor dat deze, ongetwijfeld belangrijke informatie, feitelijk niet ondersteund kon worden. Enkele maanden geleden tijdens mijn voorbereiding voor de verkiezingen werd mij spontaan te verstaan gegeven dat er zich bij de totstandkoming van de betreffende overeenkomst onregelmatigheden hadden voorgedaan.

Dezelfde bron had exact dezelfde informatie verstrekt die ik twee jaar geleden had genoteerd, namelijk: "Er is contact opgenomen met De Gooi- en Eembode. De offerte van de drie lokale bladen is doorgegeven met de mededeling dat als zij daar onder gingen zij het contract kregen". Op zichzelf zou dit kunnen worden uitgelegd als een actie om een zo gunstig mogelijk contract uit te onderhandelen voor de gemeente, een tactiek die ook in het bedrijfsleven niet ongewoon is. Echter gelijke monniken gelijke kappen en ik heb geen informatie ontvangen dat de 'Wie Wat Waar', 'De Brug' en 'De NieuwsSter' een soortgelijke tweede kans hebben gekregen.

Hierdoor heeft de actie van de verantwoordelijken er toe bijgedragen dat er een zweem van geheimzinnigheid is blijven bestaan omtrent de ware redenen van de overgang naar de Gooi- en Eembode/Telegraaf. Tot zover de feiten.

De aantijging dat ik leugens roep werp ik verre van mij. De bron wel vermelden zou wellicht voordelig kunnen werken in deze verkiezingsstrijd doch zou mij en mijn partij, in het geval dat wij in de raad verkozen worden, zeer ongeloofwaardig maken. Welke voordelen er ook behaald kunnen worden ik houd mij aan mijn stelregel, informatie te behandelen op de manier waarop de verstrekker heeft aangedrongen.

Dan nog iets met betrekking tot het tijdstip van dit persbericht. Door de P.v.d.A werd aangedrongen deze informatie te verstrekken voor het lijsttrekkersdebat van afgelopen week. Het is licht voorstelbaar hoe van deze informatie voor de verkiezingen gebruikt zou kunnen worden gemaakt voor eigen voordelen. Vandaar dit tijdstip, voor de datum van de verkiezingen, als beloofd, maar wel met de minste kans dat derden hiervan oneigenlijk gebruik kunnen maken. Ook DorpsBelangen Loosdrecht had hieruit voordelen kunnen putten doch integriteit houdt niet op als het verkiezingstijd is.

Jaap van Waveren

Lijsttrekker DBL


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Matige wind Naar volgende bericht