Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

De uitslag

Wijdemeren, 7 maart 2006

Vanavond maakt Don Bijl de uitslagen van de verkiezingen bekend. Het CDA gaat terug, de PvdA wint. GL wint, de VVD, DBL en DBW blijven gelijk en D66 verdwijnt.

In een afgeladen en zinderend gemeentehuis maakt burgemeester Don Bijl vanavond de uitslag van de verkiezngen bekend. Hieronder de uitslag in zetels.

Partij
Zetels Nu
Zetels 2001
 
CDA
5
6
VVD
4
4
DBL
3
3
PvdA
3
2
GL
2
1
DBW
2
2
D66
0
1
     
Totaal
19
19

De opkomst was 63,13%, behoorlijk hoog. Hoger dan vier jaar geleden.

Ab Krook in de raad

Er zijn enkele opvallende zaken gebeurd in deze verkiezingen. De voorkeursstem heeft flink toegeslagen. Ruud Buys (VVD) is in de raad gekomen op plaats vier. Leonique Krätzschmar is Wim Lorjé voorbijgestreefd en op de tweede plek van de VVD terechtgekomen. Bij DBL is Ab Krook, de schaatstrainer, met voorkeursstemmen in de raad gekozen. Ook in de PvdA schoot Ben Steenvoorden met voorkeursstemmen naar plaats twee.

Niet verzilverd

De VVD heeft de verwachting niet verzilverd dat er een zetel bij zou komen. Omdat D66 geen zetel meer heeft en uit de raad verdwijnt zijn de reststemmen niet bij de VVD terechtgekomen. Dat was het doel van de lijstverbinding. D66 is slachtoffer geworden van de blunders die in Den Haag zijn gemaakt.

Prima gedaan

De PvdA heeft het uitstekend gedaan. Een zetel erbij. Ook GL komt nu terug met twee zetels, ondanks het feit dat die partij vrijwel geen campagne heeft gevoerd.

In stemmen en in zetels

Omdat de opkomst hoger was werd daardoor de kiesdeler ook hoger. Dat dempte de winst in zetels. Het CDA kreeg bijvoorbeeld in absolute zin meer stemmen dan vier jaar geleden. Toch verloor de partij een zetel. De PvdA verdubbelde het aantal stemmen zelfs ruim, maar dat vertaalde zich in één zetel meer. Lijsttrekker Wim Neef van het CDA haalde zichtbaar opgelucht adem. Hij was bang geweest dat het zetelverlies voor zijn partij groter zou zijn geworden.

Collegevorming

Lijsttrekker Wim Neef gaf aan dat zijn partij het voortouw zal nemen in een snelle collegevorming. Tijdens haar toespraakje verklaarde Els Kruijt, de lijsttrekker van de VVD dat haar partij met het CDA wil regeren met één partij erbij. Geen van de overige partijen liet zich uit over deelname aan een college.

De nieuwe Raad

CDA

  1. Wim Neef
  2. Betske van Henten
  3. Esther Luijer
  4. Bert Nagel
  5. Jan van den Broeck

VVD

  1. Els Kruijt
  2. Leonique Krätzschmar
  3. Wim Lorjé
  4. Ruud Buys

DBL

  1. Jaap van Waveren
  2. Gert Zagt
  3. Ab Krook

PvdA

  1. Lia Moote
  2. Ben Steenvoorden
  3. Kees Bosdijk

GL

  1. Nelleke Schenkkan
  2. Hilbrand Korver

DBW

  1. René Voigt
  2. Ria Hennis

Voor de partijen die het nieuwe college gaan vormen geldt, net als vier jaar geleden, dat er een opschuiving kan optreden als fractieleden besluiten om tot het college toe te treden. De volgende kandidaten op de lijst treden dan toe tot de raad. Het spel is nog maar net begonnen.

Morgen meer...


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Windstil Naar volgende bericht