Rik Jungmann

Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Ab Krook Officier

Oud-Loosdrecht, 6 mei 2006

Ab Krook werd vanmiddag in het zonnetje gezet. Letterlijk, bij zijn afscheidsreceptie bij Ottenhome, en figuurlijk, hij werd Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Het was druk vanmiddag rond vier uur, op het zonovergoten terras van Ottenhome in Oud Loosdrecht. Daar gaf de KNSB een afscheidsreceptie voor scheidend topsport- coördinator Ab Krook (61). Veel bekende gezichten. Uit de sport en uit de politiek. Minister Hans Hoogervorst en Erica Terpstra, maar ook veel bekende en minder bekende mensen die hun hart verpand hebben aan schaatsen. Voor de gemeente Wijdemeren nam wethouder Wim Neef, in de rol van loco-burgemeester, samen met zijn collega Wim Lorjé de honneurs waar.

Alleen in de politiek als je er verstand van hebt

Om vier uur betrad minister Hoogervorst het spreekgestoelte. Hij gaf een overzicht van de enorme verdiensten die Ab Krook de afgelopen dertig jaar voor het schaatsen had. Hij haalde ook even aan dat Ab Krook in de raad gekozen is, maar ervan af zag om zijn zetel te bezetten. "In de NRC zei je daarover: 'Je moet alleen in de politiek gaan als je er verstand van hebt'" :citeerde Hoogervorst Krook. "Nou, als iedere politicus zich aan dat Krook-principe zou houden..... Dan zou Nederland er veel beter uitzien." Het leverde hem applaus op van de aanwezigen.


Ab Krook op het moment dat minister Hogervoorst bekend maakt dat hij een Koninklijke onderscheiding krijgt. Rechts zijn vrouw Ineke.

Aan het eind van zijn toespraak kwam de verrassing. "Vanwege jouw enorme verdiensten voor de schaatssport heeft het de Koningin behaagd om je te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De verbazing en het ongeloof was af te lezen van het gezicht van Ab Krook, waarna de blijdschap doorbrak.

Na de minister feliciteerde wethouder Wim Neef Krook met zijn benoeming. Hij verklaarde dat de gemeente Wijdemeren trots is op haar plaatsgenoot. Ook Ineke, de vrouw van Ab Krook werd door hem in de felicitaties betrokken.

Aandacht voor vrijwilligers

In zijn dankwoord vroeg Ab Krook aandacht voor de vrijwilligers. Hij zei dat de gemeenschap draait op vrijwilligers, in de sport, in oranjeverenigingen, in de zorg, in de cultuur. Langer doorwerken tot je zeventigste is slecht voor de beschikbaarheid van vrijwilligers. "Ik wil dat maar even gezegd hebben. Ik ga nu niet meteen een ouderenpartij oprichten hoor, maar er moet wel meer aandacht voor komen." Hij vroeg aan de autoriteiten om die aandacht en waardering voor vrijwilligers, zonder wie de gemeenschap er heel anders zou uitzien.


Meer aandacht voor vrijwilligers.

Jacob Reitsma

Lid van Verdienste van de KNSB

Jacob Reitsma, voorzitter van de KNSB, haalde herinneringen op aan de 30 jaar dat Krook voor de KNSB actief was. In die periode maakte Krook acht keer Olympische Spelen mee. Veel namen uit de oude doos passeerden de revue, zoals Ard Schenk en Kees Verkerk. Namens de KNSB benoemde hij Krook tot Lid van Verdienste. De hoogste onderscheiding die de bond kent. Krook kreeg er op zijn andere revers een speldje bij.

Mooie benen

De directeur communicatie van Aegon haalde aan dat onlangs bij een vaartocht door de Amsterdamse grachten wel vanaf de kant Ab Krook, Ab Krook gescandeerd werd. Ook Erica Terpstra werd herkend. Minister Hoogervorst en beoogd lijsttrekker Mark Rutte moesten het met stilte van de kant doen. Hij kende de schaatswereld niet toen hij bij Aegon begon te werken en zag enigszins op tegen de eerste ontmoeting met Krook. "Een macho, een soort Jack Nocholson." : dat verwachtte hij. Dat viel echter reuze mee Bij de eerste ontmoeting brak Ab Krook meteen het ijs door, tot de aangename verrassing van zij gesprekspartner, te laten zien dat hij zulke mooie benen heeft. Zo mooi dat hij op de fiets regelmatig nagefloten wordt.

Krook is Krook

Krook was volstrekt onafhankelijk, van de Bond, van Aegon, van de sponsors, van iedereen. Ab Krook was alleen Ab Krook, aldus de Aegon spreker. Dat maakte dat hij geschillen altijd snel tot een goed einde kon brengen. Ook Aegon deed een duit in het feestzakje. Ab Krook is door Aegon voor de komende paar jaar benoemd tot ambassadeur.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Matige wind 25º Naar volgende bericht