Rik Jungmann

Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Westerveld: De laatste 4 mei

's-Graveland, 4 mei 2006

Vanavond werd voor de laatste maal de dodenherdenking gehouden naast Huize Westerveld. De opkomst was hoger dan ooit.

Het voormalige gemeentehuis van 's-Graveland is door Wijdemeren verkocht. Daarmee is een einde gekomen aan de mogelijkheden die het buitenhuis bood om de prachtige tuin om het gebouw te gebruiken voor publieke doeleinden. Het herdenkingsmonumentje, dat elk jaar op vier mei om acht uur het middelpunt van de dodenherdenking is, zal verhuisd worden naar een nu nog onbekende plek.

De opkomst bij de dodenherdenking was vanavond hoger dan ooit. Stond er in het verleden aan de achterzijde van het gazon slechts een enkele rij belangstellenden, dit jaar stonden er aaneengesloten vanaf Westerveld tot de parkeerplaats drie rijen dik. Ook voor Westerveld was het drukker dan normaal.

Het was dan ook een uitgelezen zomerse avond. Mogelijk kon de hoge opkomst mede verklaard worden uit het feit dat het de laatste keer op deze plek was. Voorafgaand aan de ceremonie hield wethouder Wim Neef een toespraak over vrijheid en de strijd voor de vrijheid. Enkele kinderen droegen gedichten voor. Zoals hij dat de afgelopen vijftien jaar steeds deed, zorgde Jan van den Broeck voor de coördinatie tussen sprekers en muziek. Op het gazon zorgden koor en orkest van BMOL voor gepaste muziek. Naast het monument hielden de zeeverkenners de wacht.

Om acht uur, na het blazen van The Last Post, heerste er twee minuten gewijde stilte. De vogeltjes floten, hoog in de oude monumentale bomen bij het vallen van de avond. Heel in de verte klonk een brommer die zich niet stoorde aan de twee minuten stilte. De verzamelde 's-Gravelanders, Kortenhoevers en Ankeveners waren in stilte in gedachten verzonken.

De diepe stilte werd verbroken door de klanken van het Wilhelmus, dat ingezet werd door BMOL. Aansluitend vormde zich een défilé van mensen die bloemen legden bij het monument en daar een moment stilstonden.

Na afloop werd er onderling gesproken over de weemoed die de laatste herdenking op deze plek teweegbracht en de onzekerheid en speculaties over waar die in de toekomst gehouden zal worden.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Matige wind 26º Naar volgende bericht